Kateřina Jelínková (všechny články)

Cestování Právo čtení na 3 minuty

Doba dovolených vybízí přímo k tomu, aby se člověk na chvíli zastavi a začal snít o moři, slunci, pláži… Ano, čas prázdnin, dovolených, dnů volna, se pomalu blíží a tak je nejvyšší čas zapřemýšlet, kam vyrazit. Velmi oblíbenou destinací pro strávení příjemné dovolené je beze sporu Chorvatsko. Bohužel v poslední době se vyskytly skutečnosti, které nadšení k cestě na Jadran poněkud zmenšily.

čtení na 2 minuty

Česká republika je zahraničním obchodním partnerem číslo jedna, a to partnerem Baškortostánu. V loňském roce dosáhla rekordní úrovně více než jedné miliardy dolarů. Toto oznámil vicepremiér Baškortostánu – republiky Ruské federace, ministr průmysl, investiční a inovační politiky Jurij Pustovgarov.

čtení na 2 minuty

Celosvětovým problémem se stávají stále rostoucí ceny potravin. Nejkritičtější stav je v oblasti rozvojových zemí. Jelikož situace vypadá opravdu vážně, neunikla ani pozornosti organizaci OSN, která projevila zájem na dalším řešení potravinové krize.

Pojištění čtení na 2 minuty

Stále diskutované reformy naší současné vlády. Jedna strana osočuje druhou, jak který krok se jí nepodařil. V dnešní dnech je reformou číslo jedna reforma veřejných financí. Ústavní soud právě zrušil část zákona týkající se nemocenské. Jedná se o první tři dny nemoci, které jsou podle nynější legislativy neplacené. Ústavní soud odůvodnil své rozhodnutí tím, že zákon je nespravedlivý i vůči lidem, kteří nemocenskou nezneužívají.

Daně čtení na 2 minuty

Ministr financí Kalousek tento týden přednesl vládě návrh na snížení sociálních odvodů zaměstnanců. Výplaty v příštím roce začínají mít konkrétní podobu. Jedná se o snížení odvodu z osmi na sedm procent. Sazba daně z příjmu by se měla zachovat na 15-ti procentech a návrh se také nedotkne výše slev z daní.

Politika čtení na 2 minuty

V Lublani ve dnech 4. až 5. dubna 2008 proběhlo neformálním zasedání ministrů a financí a hospodářství Evropské unie (ECOFIN). Jednání se pořádalo v hlavním městě Slovinsku, kterému oficiálně dne 1. ledna 2008 předalo předsednictví na půl roku Portugalsko.

Realitní trh čtení na 3 minuty

V současné době se ve sněmovně konají velmi živé debaty ohledně tématu deregulace nájemného. Deregulace by měla proběhnout v roce 2010, ODS by se však chtěla zasadit o deregulaci okamžitou, což nejspíše nebude možné, jelikož v opozici stojí jak ČSSD, tak KSČM. Kdo je ve větší nevýhodě – nájemci či majitelé bytů?

čtení na 2 minuty

V těchto dnech hostí Česká republika čelní představitelku Světové banky pro region jihovýchodní Evropa paní Orsaliu Kalantzopoulos. Důvod návštěvy se nese v oficiálním duchu a za cíl si dává monitorovat možnosti vzájemné spolupráce pro horizont nejbližšího období. Diskuse bude probíhat se zástupci České republiky, která je v současné době podle kritérií Světové banky akcionářem nikoli klientem jako v 90. letech. Paní Kalantzopoulos v rámci svého poslání navštěvuje všechny země spadající do její kompetence, kde reprezentuje názory a postoje Světové banky.

Pojištění Stalo se čtení na 3 minuty

Poměrně nedávno otevřené nákupní centrum Palladium bylo v druhé polovině února uzavřeno kvůli požáru v podzemních garážích. Jednalo se o závadu na elektroinstalaci, díky které vznikl zmíněný požár. Naštěstí se nikomu nic nestalo, evakuace zákazníků i zaměstnanců proběhla bez sebemenšího problému či zaváhání. Nespokojeni jsou především majitelé obchodů – ušlý zisk se stal jejich noční můrou.

Pojištění Stalo se čtení na 2 minuty

Sobotní vichřice, která dostala poetické jméno Emma, způsobila na území České republiky nemalé škody. Problémy byly s přerušením dodávky elektřiny, které mělo za následek například nefunkčnost vysílačů mobilního signálu. Újmu utrpěl státní podnik Lesy ČR, kde vichřice poničila několik statisíců kubíků dřeva. Práce nad hlavu mají především pojišťovny, jelikož silný vítr se nevyhnul ani domácnostem a podnikatelům – hlášení pojistných událostí se týká hlavně poničených střech rodinných domů, poškozených automobilů a některých skladišť.

čtení na 3 minuty

Přebytek téměř 4,4 miliardy korun vykázal za loňský rok Státní fond dopravní infrastruktury (SFDI). O osudu této částky se rozhodlo včera ve večerních hodinách samotným výborem fondu, jehož předseda je ministr dopravy Aleš Řebíček. Schválilo se, že o tuto sumu se navýší rozpočet na letošní rok.

Praktické

Populární na Dům financí