Synergie obchodních systémů

štítek Investice čtení na 2 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Synergii v tomto kontextu chápejme jako součinnost dvou obchodních systémů. Řekněme, že máme dva obchodní systémy. Systém 1 a systém 2. První systém je velmi jednoduchý. Je založený třeba na prorážení supportů a resistencí. Je velmi rychlý, a nejlépe operuje na nízkých TF (timeframes), kde není pro hlubší úvahu čas. Lze tedy předpokládat, že bude mít nízkou úspěšnost.

Systém 2 naopak operuje pomalu, ale má dobrou znalost analýzy, je vhodný pro vyšší TF. Systém 2 obsahuje takový rozsah proměnných, aby maximalizoval svou úspěšnost, byl schopný logicky umístit stop loss a profit target, předvídat, kde se trh otočí, kde se asi pozastaví. Je schopný ověřovat, jestli se v trhu jedná o manipulaci nebo skutečný pohyb, jestli trh reaguje na zprávy tak, jak by měl atd.

Každého asi napadne, že oba systémy jsou vhodné pro jiný způsob obchodování. Ano jsou, ale nedostanu od nich komplexní řešení, pokud pracují zvlášť. Trading ale komplexní je. Nemyslím si, že je nutné znát vše o tom, co se v trhu děje (to mimochodem není možné), k tomu abychom mohli vydělávat. Vydělávat je možné i na pravděpodobnosti při hodu mincí (zkuste si to). Pokud se ale podíváme na výsledky systému, který obchoduje na základě jednoho indikátoru, jedné úvahy,…narazíme na značně ztrátové série. Jinými slovy takovému systému chybí konzistence. Když si naopak vezmeme systém 2, narazíme (na kromě výše zmíněné rychlosti) na značné problémy s psychologií, protože obchodník potřebuje velké množství zkušeností na zobchodování takového systému. Úvaha je ale taková, že pokud nám systém 2 dává komplexní analýzu, proč bychom ho nepoužili jako přípravu pro systém 1?

Takováhle kombinace systémů rozhodně není vhodná pro začátečníka. Pokud obchodujete už nějaký ten pátek, a zajímá vás, jak zvýšit pravděpodobnost a poměr zisk/ztráta, tohle je jeden ze způsobů. Jestli obchodujete akcie na denních grafech, určitě je musíte někde prodat a nakoupit. Tak proč to neudělat co nejvýhodněji je to možné.

V zásadě je možné zobchodovat statistickou nebo logickou úvahu. Moje zkušenost je taková, že tyto úvahy mají velmi vysokou pravděpodobnost (s vysokou pravděpodobností se to stane), ale jsou vhodné pro vyšší TF, protože prostě zaberou nějaký čas. A ve chvíli kdy jsem schopný vychytat konkrétní chvíli pomocí prvního systému, mám velmi zajímavé výsledky.

Na závěr ještě jeden postřeh. Po nějakém čase, když jsem se učil pokročilejší techniky analýzy, snažil jsem se zobchodovat spíše ty speciální techniky. Uvádím tady tuhle zkušenost, protože jsem se s tím už setkal u jiných traderů. Takže nezapomínejte na základní stavební kameny strategie. Stavba systému od střechy není efektivní. Musím ale říci, že pád equity v takovém případě je velmi efektní.

David Schlögl

Akcie a trhy

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí