Zlatý tip do portfolia

štítek Investice čtení na 3 minuty

foto: pond5, ilustrační fotografie

Když Barrick Gold Corporation (ABX) zvolila loni v červnu do svého managementu Jamie Sokalskyho, udělala významný krok k další kapitole své historie. V té době byly těžaři zlata jako Kinross Gold (KGC), AngloGold Ashanti (AU), Newmont Mining (NEM) a Goldcorp (GG) včetně právě Barric Gold Corporation v situaci, kdy zvyšovaly produkci zlata ve vysokém tempu s vidinou stále rostoucí ceny této komodity a navyšování zisků. Právě rostoucí cenou zlata odůvodňovali v té době svým investorům zvyšování produkce.

V poslední době se však cena ustálila mezi 1520 až 1650 dolary a tento přístup za takové situace je již pro investory nepochopitelný. Současná cena zlata pro tyto společnosti nedokáže plně pokrýt rostoucí náklady na těžbu a zpracování této komodity. V současné době generální ředitel Barrick Gold Corporation hlásí změnu strategie – hlavně se bude jednat o postupné uvolňování vlastních přebytečných aktiv a tím se začíná Barrick jevit jako zajímavá záležitost pro zanesení do portfolia.

Ještě koncem července vycházely zvěsti, že se Barrick chystá koupit konkurenční Kinross Gold. Zůstalo však pouze u prázdných slov a pan Sokolsky naopak vydal vyjádření, ve kterém nejdůležitější informací bylo, že se Barrick naopak chystá usměrnit poměr mezi produkcí samotnou a zisky společnosti za pomoci snižování nákladů. Nehodlají dál pumpovat nadměrné prostředky do těžby, která je ve skutečnosti jen honbou za každou uncí navíc bez ohledu na vývoj ceny komodity. Dobrou zprávou také je, že se Barrick již roku 2011 stal prakticky největším těžařem zlata na světě. To firmě dává možnost přejít špatná období jednodušeji, než její menší konkurenti. V Barricku si tak vybudovali značný náskok a nyní jsou pro investory zajímavý právě z důvodu, že dokáží změnit zběsilou těžbu na přístup zodpovědnějšího charakteru. Mezi jiné nový přístup zahrnuje i menší odměny představenstvu a větší pravomoc investorů, zasahovat do chodu společnosti.

Dalším krokem, který naznačuje změnu směru ve vedení společnosti je jednoznačně to, že se rozhodla do budoucna zbavovat některých svých aktiv. Vyšlo několik oznámení, ke kterým si někteří hloubaví analytici začali domýšlet bouřlivé příběhy. Nedávno pan Sokolovsky například prohlásil, že společnost vstoupila do prvních jednání s čínskou China National Group Corp. o možném prodeji podílu v Africké pobočce Barrick. Vyjádření některých analytiků zašlo tak daleko, že se čínská vláda chystá koupit celou tuto pobočku. Tak jako tak z dalších jednání následně sešlo. Pro Barrick by to nebyl špatný obchod, jelikož pokud se zaměříme na výkazy, zjistíme, že Barrick za rok 2011 vytěžil 7,7 milionu uncí zlata s průměrným nákladem 460 dolarů za unci. Africká pobočka z toho vytěžila 509 tisíc uncí a to za cenu 692 dolarů za unci. Zatím to sice pouze symbolizuje snahu o snižování nákladů, ale jsou tak vidět první kroky.

Když v posledním výkazu o hospodaření společnost ohlásila snížení zisků, jednalo se právě o problém navýšených nákladů z předchozího období. K nejvyššímu nárůstu došlo na Jihoamerickém dolu Pascua-Lama. Tam místo očekávaných nákladů v hodnotě 1,5 miliardy dolarů vyšlo neuvěřitelných osm miliard, čímž se společnost dostala okamžitě pod výrazný tlak.

Navzdory tomuto růstu nákladů jsou další ukazatele velmi atraktivní. Jedná se o nejsilnější společnost v odvětví. P/E na hodnotě 9 je také pozitivním signálem, je také směšně nízko oproti konkurenčním společnostem. Díky současným opatřením se jeví zajímavě i vývoj na PEG, které má již nyní hodnotu 0,32 bodu. Mezi konkurencí má i nejzajímavější provozní marže na krásných 42%. Na současných úrovních se jeví cena prostě velmi zajímavě.

Celkově lze říci, že ačkoliv nelze přesně říci, kam sezlato v následujícím období vydá, má společnost velmi stabilní základy, aby se dokázala i s nepříznivým vývojem popasovat.

Kamil Beran

Akcie a trhy

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí