Analýza a její základní proměnná – cena

štítek Investice čtení na 3 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Co je to cena? Je vyjádřením hodnoty. To, co je možné zobchodovat je poměr něčeho s něčím. Např. hodnotyakcií Microsoftu s dolarem. Když si budeme zaznamenávat tento poměr v čase, můžeme pozorovat rychlost jeho změny, typické tvary, které vytvoří, můžeme studovat dopad jeho akce na psychologii obchodníků, četnost výskytu určitých formací, atd.

I kdybychom se nerozhodovali o vstupu na základě ceny, je rozumné si zakreslit do cenového grafu alespoň významné supporty a resistence, protože se na těchto úrovních obvykle obchodníci rozhodují, že vstoupí či vystoupí z obchodů, kteří tam mají příkazy, takže máme jistotu, že se na těchto úrovních něco stane – trh se na těchto významných úrovních otočí, pozastaví nebo naopak posílí.

Základní pravidlo při studiu cenových grafů je zaměření se na změny! Když pozorujeme trh, zajímá nás, kde se otáčí a např. kdy se z pohybu do strany (z choppu) vydá nahoru, a je úplně jedno, jestli se budeme dívat přímo na cenu vyjádřenou ve formě svíček, nebo indikátorů odvozených z ceny jako jsou CCI, MACD, RSI, Stochastics nebo jestli se zaměříme na“point & figure“ graf.

V minulém článku jsme si ukázali, proč je nevýhodné používat několik derivátů stejné proměnné a zmiňované indikátory a zobrazení jsou právě a pouze deriváty ceny. Takže si například zvolíme jeden indikátor, a na tom budeme pozorovat vývoj ceny v čase, přičemž je dobré se zaměřit na cenové vrcholy a dna. Je vhodné se také zaměřit na rychlost trhu v těchto místech, na to, kolikrát cena váhá, než se konečně rozhodne prorazit nebo se od té které úrovně odrazit.

Rychlost pohybu ceny je důležitá zejména na intradenních časových rámcích (TF). Při obchodování ceny je nutné zjistit, kde se cena pohybuje rychle a kde pomalu. Cena někdy urazí vzdálenost i několika desítek bodů za minutu, jindy se zase rozmýšlí, jestli prorazí určitou úroveň až desítky minut. Z toho plyne, že pozorováním trhu strávíme násobně více času než samotnými obchody. Proč tento čas nevyužít úvahami na téma: „Kam se asi trh vydá?“

Stále si musíme uvědomovat, že se trh může ve své libovolné fázi vydat nahoru, dolů nebo do strany. Tuto naprosto triviální skutečnost si musíme neustále připomínat proto, abychom se “nezamilovali“ do své geniální analýzy, která říká: „LONG!“. V tu chvíli se soustředíme pouze na směr “LONG“ a ani nás nenapadne, že by se trh kdy mohl pohybovat jiným směrem. I když trh prorazí nějakou úroveň, pořád věříme, že „se to otočí“ a přitom nám unikne podstatně lepší příležitost v opačném směru. Ale to si nechceme připustit. Naší geniální analýze jsme přece věnovali hodně času, a tak to přece musí být pravda.

Nemusí. Nic takového jako pravda v trhu neexistuje. Trh se totiž může kdykoliv vydat nahoru, dolů nebo do strany! Neříkám tím, že není možné předpovídat směr trhu, ale že je nutné si uvědomit možnosti včas, abychom nezačali přemýšlet ve chvíli, kdy bychom měli čekat s připraveným příkazem na vstup. To samé se týká výstupů.

Určitou část času, který nám poskytují chvíle, kdy se trh rozhoduje o směru, věnujme analýze na short – v tom případě by se trh otočil zhruba „tady“ popř. „tady“, nebo na long – potom můžeme očekávat otočku spíše „támhle“. Pokud by se trh vydal směrem dolů, jaký máme potenciál? Kolik budeme riskovat? Za jak dlouho tam trh asi dorazí? Jsem ochotný být tak dlouho v trhu? Co mu stojí v cestě? Jedná se spíše o úrovně, které trh otočí nebo naopak posílí svými čekajícími příkazy? Tyto otázky můžeme mít třeba ve formě kontrolního seznamu (checklistu). Časem si tento list upravíme podle svého systému, ale tyto otázky jsou univerzální, ať používáte k obchodování systému, založeném na indikátorech, cenové akce, statistiky, nebo vstupujete do obchodu na základě fundamentálních ukazatelů.

Ať už bude předmětem naší analýzy cena nebo fundamenty, je rozumné se zaměřit na změnu! Dále je potřeba myslet dopředu a obchodovat hodnotu, nikoliv cenu, konkrétní čísla nejsou podstatná. Když si ještě k tomu zapamatujeme, že se trh může vydat kdykoliv kamkoliv, a jak rychle se kde pohybuje, máme na své straně systém, který nám může přinést zajímavou úspěšnost.

Příště se budeme zabývat další nezávislou proměnnou a její kombinací s cenou.

David Schlögl

Akcie a trhy

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí