Případ – obavy z platby kartou v zahraničí.

štítky Cestování Nakupování Účty čtení na 5 minut

foto: freeimages, ilustrační fotografie

DOTAZ: Lze jednoduše odpovědět, jaký je nejvýhodnější způsob placení v zahraničí? Třeba na dovolené. Je lepší si vyměnit peníze před cestou, nebo si vybírat peníze v bankomatech v zahraničí, nebo platit kartou?

MALÉ PENÍZE: Pokud budeme brát do úvahy běžně dostupnou a blízkou cizinu, není třeba se plateb kartou obávat, ale není také od věci mít s sebou malou hotovost pro strýčka Příhodu.

Jdete nakoupit…

…něco na večer, třeba lahev vína a něco místního k zakousnutí plus pár drobností na další den. K tomu vás přítelkyně, manželka nebo děti umluví ještě k dalším zbytným výdajům. Vyberete si tedy v obchodě, co potřebujete, pokladní vám to namarkuje a vy zasunete svoji kartu do platebního terminálu. Ten se někdy nazývá „poska“, což pochází ze zkratky POS, nebo-li anglicky point of sale (místo prodeje).

Terminál nejprve ověří váš PIN a pak hned pošle dotaz provozovateli terminálu. Čtenář nechť laskavě promine zdlouhavé vyprávění o tom, co se děje během několika málo sekund. Informace pak putuje do počítače, který generuje autorizační kód pro příslušné karetní sdružení (např. VISA nebo MasterCard). V počítači provozovatele, který je uložen na bezpečném místě, však v tu chvíli nastal zkrat na příslušné procesorové desce! A sousední desku právě vyndal technik kvůli její kontrole. Nevadí, je tu hodně záloh, takže hned ji zastoupí deska jiná a kód se skutečně vygeneruje a pošle do centrály sdružení platebních karet.

Kód dorazí k autorizaci do střediska sdružení platebních karet. To však právě v tuto chvíli zasahuje povodeň. Ne, proti povodni to je chráněné, tak něco jiného – mohutný výbuch teroristou nastražené výbušniny vyhodí středisko do vzduchu. Kdepak, to taky nepůjde, to by musela být opravdu hodně velká výbušnina. Tak do centra narazí stíhačka s nějakou pořádnou náloží, které se porouchal motor a stala se neovladatelnou. Naštěstí je večer a přímo ve středisku nikdo není. Dotaz s autorizačním kódem se i v takové situaci přesměruje do záložního centra, které se nachází na zcela jiném místě a systém pošle dotaz do příslušné banky, kde se ověří, že karta je pravá a že máte na transakci dostatečný limit.

Autorizovaný dotaz putuje zpět do terminálu. Nebudeme mu už do cesty klást další překážky, protože to stejně věc nijak moc nezkomplikuje. Tedy informace o autorizaci právě dorazila do platebního terminálu, jenže v tom okamžiku uklízečka v obchodě převrátila vědro s vodou tak nešťastně, že se voda vylila do elektroinstalace, zkratovala ji a v obchodě vypadly pojistky. Platební terminál tedy nefunguje a než se vylitá voda vysuší, ani fungovat nebude. Co teď? Máte s sebou pár bankovek, kterými zaplatíte a spokojeně odejdete do hotelu.

Spolehlivost systémů a rizika

Jak je na našem případu vidět, spolehlivost centralizovaných platebních systémů je dnes nesmírně vysoká. Počítačová centra sdružení platebních karet nebo provozovatelů platebních terminálů mají roční spolehlivost provozu absolutní nebo téměř absolutní – tedy kolem 100%.

U provozu bankomatů bývá spolehlivost také velmi vysoká, odhadujeme ji někde kolem 97-99%. Navíc síť bankomatů je dnes vysoká a pokud nejde jeden bankomat, lze snadno použít bankomat jiný.

Jak také z historky vyplývá, přerušení provozu způsobuje spíše externí lidský faktor, než systémy samotné nebo jejich provozovatelé. Úroveň zajištění a zálohování platebních systémů je také velmi vysoká.

Při použití platební karty tak máte nesrovnatelně vyšší riziko z toho, že kartu máte u sebe – tedy vám ji buďto někdo ukradne nebo ji okopíruje, když s ní platíte. Existuje mimochodem hodně způsobů, jak z vás vylákat údaje na vaší platební kartě a pak je zneužít.

Ovšem i zde stačí dodržovat základní „hygienické“ návyky a riziko zneužití vaší platební karty snížíte. Stačí být přiměřeně opatrný a kartu nedávat z ruky či alespoň z blízkého dohledu.

Poplatky

Pokud platíte kartou v zahraničí, neměli byste platit za to žádný zvláštní poplatek. Dříve si banky braly velké poplatky za měnovou konverzi, ale to už dnes také není. Samozřejmě nečekejte, že vám banka dá nějaký výhodný kurz – dostanete to, co je právě ten den na kurzovním lístku (někdy dokonce kurz stanovuje zpracovatel platby). S tím se dá ale asi žít, protože kurz koruny je k ostatním měnám poměrně stabilní a pro běžného člověka neznamenají kurzové výkyvy podstatnou změnu ve výdajích.

Jiná situace je ale u výběrů z bankomatů. Zde si banky obvykle účtují vysoké poplatky. Bývá to kolem 100 CZK plus ještě k tomu asi 0,5-1 % z částky. Výběry z bankomatu v zahraničí tedy používejte jen v nouzových případech a pokud možno jen debetní kartou.

Výběry z bankomatu na kreditní kartu už vůbec nepoužívejte – kromě poplatku za výběr vám bude banka od dne výběru tuto částku navíc ještě úročit jako úvěr úrokem pro váš typ kreditní karty a ten nebude malý.

 

Tak kartu nebo peníze?

Napřed se zmíníme ještě o jedné věci a tou je podezíravost personálu v místě, kam cestujete. Pokud se pohybujete po Evropě, s tímto problémem se asi nesetkáte, ale v jiných končinách se vám může stát, že vám nebudou důvěřovat nebo vás budou rovnou podezřívat z padělání karty. Ne že by na vás někdo rovnou volal policii, ale představte si, že někde na západě Kanady vidí obsluha obchodu prvně v životě kartu s názvem Česká spořitelna nebo třeba ČSOB. Nejenže to nebude obsluha umět správně vyslovit, ale pojme podezření, že by vše nemuselo být v pořádku a kartu odmítne. Neměli by to udělat, měli by ji strčit do terminálu a ověřit platbu, ale zkrátka jsou to jen lidé a mají svůj rozum.

Obecně však můžeme konstatovat, že placení kartou je dnes ve světě běžné a spolehlivé. Ke kartě se chovejte podobně jako k penězům, tedy ji nedávejte z ruky a používejte ji jen při placení.

Stát se ale může cokoli, proto není od věci mít s sebou nějakou malou záložní hotovost na drobné výdaje a pro případ, že by uklízečka zase vylila vodu, kam nemá.

www.malepenize.cz

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí