Evropské turbulence dál ničí euro. Parita s dolarem však nehrozí.

štítky Měnová politika Politika Stalo se čtení na 2 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Situace v Evropě je bezesporu komplikovaná a množství zádrhelů neustále přibývá. Pokud opomineme z počátku článku Řecko, které se cloumá v naprosté agonii, máme tu ještě další země, které jedna za druhou prostupují volbami a tím, že pravice postupně ztrácí svůj vliv napříč prakticky celou Evropou se dá očekávat, že záchranná opatření, jichž bylo dosaženo v průběhu posledních dvou let se budou pomalu měnit, minimálně budou znovu zvažovány.

Na tento fakt pochopitelně reaguje euro-dolar. V posledních dnech došlo k výraznému oslabení eura, které i nadále pokračuje, avšak očekávat, že by se měl dolar trvale pohybovat pod hodnotou 1,25 za euro je velmi nepravděpodobné. Důvodů je celá řada. Například je zajímavé sledovat, kam evropští investoři posílají v současné době své eura, ano, dochází k přeměně za méně riziková aktiva, avšak zase na druhou stranu se stále tyto prostředky rozptylují po Starém kontinentu a neodcházejí z něj ven. Navíc se v současné době začíná projevovat snaha, při které dochází k uvolňování evropských bank u dolarových akvizic a místo nich právě nakupují aktiva evropská. Nehledě na to je velmi nepravděpodobné, že by došlo k uvolňování eura u centrálních bank po celém světě a že by tak euro ustoupilo z pozice rezervní měny.

Dalším faktorem je i snaha Číny a Spojených států o to, aby euro nadále zůstalo silnou měnou. Pokud by totiž došlo k dalším poklesům, zhoršila by se konkurenceschopnost výrobců ve Státech a Číně natolik, že by s velkou pravděpodobností musel FED znovu začít aktuálně zvažovat další kvantitativní uvolňování, případně jiný rázný zásah na podporu své ekonomiky. Ještě více se ale o to obává Čína, která dobře ví, že export do Evropy zabírá celých 18% celého vývozu a pokud by se měly tyto váhy začít hýbat opačným směrem, došlo by k znatelnému úbytku. Nehledě na to, že Čína drží nezanedbatelnou část svých rezerv právě v evropské měně. Je již skoro jasné, že tento fakt se Čína v posledních měsících snaží regulovat a pokud nedochází vyloženě k úbytku eur v rezervách této země, pak minimálně stagnuje jeho růst. Čína celkově hlásí v posledních týdnech velmi špatná čísla ukazující na nenaplněná očekávání analytiků. Například celkový export doslova zklamal očekávání investorů. Dochází také k úbytku nákupů komodit, což si celá řada analytiků vysvětluje i jako krok k plánovaným investicím oproti předchozímu masivnímu skupování čehokoliv a za jakoukoliv cenu. V posledních měsících byl vývoz do Číny velmi zajímavý pro Spojené státy, které výrazně zkrátily schodek obchodní bilance oproti minulým letům.

Kamil Beran Zdroj: cnbc.com

Akcie a trhy

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí