Analytici předpovídají finanční armagedon, Buffett jim tvrdě oponuje.

štítek Investice čtení na 3 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Warren Buffett, snad nejznámější investor světa, neochvějně věří, že nejhorší situaci již máme za sebou a že by bylo obrovskou chybou koukat se pesimisticky na další vývoj ekonomiky ve Spojených státech, jak řekl nedávno pro CNBC.

Oproti němu stojí Harry Dent, Gerald Celente a Robert Prechter. Jsou známi jako dlouhodobý pesimisté a předpovídají pád burzy, finanční paniku a možná i finanční útok na bankovní systém. Dent se tak vyjádřil v článku pro USA Today a pád trhu předvídá na rok 2013 nebo 2014.

Dokonce tuto hrozbu popisuje jako horší, než tu předcházející z roku 2008. Dent na základě této hrozby navrhuje jako nejlepší současné řešení pro investory nákup krátkodobých amerických pokladních poukázek a vyhnout se v co nejvyšší míře otevírání nových pozic v trhu.

Gerald Celente zase varuje Američany před podobnou krizí, která začíná v této chvíli rostoucími sociálními nepokoji, bude podporovat protivládní a antipolitickou náladu a vyústí v nárůst nezaměstnanosti a následnému výraznému oslabení amerického dolaru. Celente následně predikuje i finanční typ apokalypsy. Předvídá možnost útoku na národní banky. Tuto hrozbu považuje za velmi reálnou ve chvíli, kdy přestanou do ekonomiky proudit peníze ze státní pokladny a od Fedu. Celente doslova navrhuje nakoupit za všechno zlato, utéci do méně konfliktní země, než kterou je USA a obrnit se zbraněmi.

Robert Prechter v deníku USA Today predikuje horší vývoj, než který trhy zasáhl v roce 2008 a poukazuje na velmi slabí ekonomický růst, který je tlačen pouze injekcemi ze státních podpůrných balíků. Varuje, že až se tento vývoj dostane na svůj vrchol přijde obrat, kdy americké indexy klesnou na svou polovinu, rámcově překonají i dno z roku 2009 a situace bude spíš obdobná té z roku 1930.

Oproti nim popisuje Buffet další vývoj jako pohádku. Pro CNBC použil například věty, že nejšťastnější lidé světa se rodí právě v této chvíli v USA. Podle něj přichází zlatá éra a potomci si budou žít nejlépe ze všech v dosavadní historii. Svým negativně naladěným kolegům vzkázal, že jejich odhad nepotřebuje, protože každý si umí sednout na začátku roku a říci, co je všechno špatně, co by mohlo být ještě hůř a následně to povídat každému, koho potká na ulici. Podle Warrena je však reálnou pravdou, že ekonomika funguje skvěle. Naopak jsou trhy připravené konečně se vyrovnat se situací z roku 2008. Pro CNBC Buffett zkonstatoval, že podzim roku 2008 byl hospodářský Pearl Harbor. Nikdy před tím prý trhy neviděl reagovat tak panicky, jako při zmíněné situaci. Nyní se však podle něj již vše vrací do správných kolejí.

Buffet je jak známo obrovským zastáncem akcií. Rok dva tisíce osm popisuje jako největší příležitost k jejich nákupu ve své kariéře, která se podle něj již nebude za jeho života opakovat. Přesto je prý lepší nakupovat akcie nyní, než za deset let. Také doporučuje řadovým Američanům nákupy domů i s možností hypotéky.

Je obtížné si vybrat stranu, které budeme věřit, ale pravdou je, že americká ekonomika v současné chvíli netrpí žádným extrémním neduhem, ale oproti tomu přichází negativní zprávy spíše z Evropy a ani vývoj v Číně není v poslední době nijak oslnivý. Sama o sobě může ta americká část docela slušně fungovat, dokáže-li však ustát tlak z vnějšku, to ukáže další vývoj.

Kamil Beran

Akcie a trhy

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí