Výhled DJI na následující období

štítek Investice čtení na 2 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Poté, co změna letního času v USA vyprovokovala svým o hodinu dřív zahájivším obchodováním zvýšenou obchodní aktivitu, prorazil výrazně DJ resistanci (světle modrá) na úrovni okolo 13000 bodů a zvýšené obchodní objemy vyhnaly hodnotu výrazně vzhůru. Zvýšené objemy jsou dány o hodinu delším souběžným obchodnováním Evropy a Ameriky. Z fundamentálního hlediska pak působí uklidnění na Řecké straně, kdy řízený bankrot probíhá podle plánovaného průběhu a nové negativní zprávy nepřichází. Nicméně libovolná negativní zpráva z oblasti Řecka, horší odhady příjmů z turistického ruchu, stávky a další atrakce mohou kdykoliv momentální klid zbraní ukončit.

DJI se z dlouhodobého pohledu neustále pohybuje v rostoucím (žlutém) kanálu a jeho propad pod spodní trendovou čáru je silně nepravděpodobný. Na straně růstu nás čekají dvě resistence, jedna na úrovni okolo 13100, která by předpokládanému růstu neměla klást zásadní překážky, a pak nás čeká už jen „all time high“, historicky nejvyšší dosažená hodnota na úrovni 14164 bodů.

Růstu k této úrovni by v první polovině tohoto roku němělo nic stát v cestě. Situace v USA je ekonomicky příznivá, ekonomická situace se zlepšuje, fundamentální hodnoty jsou pozitivní. Dalším pozitivním faktorem je symptom prezidentského roku, který z historického hlediska bývá růstový. Optimismus trhu povzbudilo i vystoupení šéfa FEDu Bernankeho, který nevyloučil možnost třetí fáze kvantitativního uvolňování. Pokud by nastala nějaká korekce, dá se předpokládat pokles hodnot k úrovním 13000 bodů, maximálně 12500 bodů. Větší pokles se nejeví jako pravděpodobný.

Negativní známkou je od začátku roku snižující se pokles obchodovaných objemů. Snižující se objemy v růstovém trendu indikují většinou zastavování růstu a po překročení jisté kritické hranice následuje poklels. Pokud se objemy obchodování zvýší, bude to silný signál pro následný růst hodnoty DJI.

Vzhledem k tomu, že k úrovni historického maxima nestojí v cestě žádná překážka, dá se za optimálních okolností uvažovat, že do května by této úrovně mohlo být dosaženo. Nicméně je třeba připomenout, že obchodování na kapitálových trzích je rizikové a obchodníci by měli mít předem připravený obchodní plán, řešící případné možné scénáře. Money management je pak naprostou nezbytností.

Akcie a trhy

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí