Je dobrý nápad nakoupit si nyní k ochraně před inflací zlato?

štítky Investice Spoření čtení na 2 minuty

foto: Pixabay, ilustrační fotografie

Inflace v Česku dosahuje 17,5 %. Podle předpovědi ČNB má v příštím roce má klesnout k 9 %, ale i tak to znamená další inflační rok před námi. Situace ve světě, a to jak v USA, tak v Evropě, je obdobná. Zlato se odjakživa považovalo za dobrý prostředek proti inflaci, mnohé reklamy nás na možnost jeho nákupu upozorňují. Je na to nyní správný čas?

Vývoj ceny zlata v letošním roce

Při pohledu na vývoj cen v amerických dolarech zjistíme, že zlato od začátku roku ztratilo mezi 5 až 6 %. V českých korunách je takový graf zavádějící, protože cena zlata rostla v důsledku posílení dolaru vůči české měně. Jasně vyplývá, že zlato nejenomže před inflací neuchránilo, ale navíc přivedlo investory do ztráty. Zlato se tak neukazuje jako dobrý uchovatel hodnoty. Proč je tomu tak?

Růst úrokových sazeb

Na vině jsou centrální banky, v čele s americkým Fedem. Poptávka po zlatě má dvě odlišné formy: jde o poptávku po fyzickém zlatě a také o poptávku finanční. Přestože ve světě a zejména v Číně první z nich roste, není fyzické zlato pro burzovní kurz zlata zase tak směrodatné. Jeho cenu určují především burzovní hráči díky obchodům přes ETF. Tito investoři se většinou spoléhají na technické analýzy vývoje zlata. Při nich vedle růstu úrokových sazeb překvapivě zjišťujeme i jednoduchou korelaci. Pokud rostou reálné úrokové sazby, cena zlata klesá. Stejně tak platí, že pokud úrokové sazby klesají, cena zlata naopak roste. Díky tomu dostáváme celkem jednoznačnou odpověď na naši původní otázku. Nakoupit zlato v době zvedání úrokových sazeb není ani při vysoké inflaci dobrý nápad. Historicky se ukazuje, že zlato se vyplatí nakupovat v době, kdy úrokové sazby klesají. Jinak řečeno, až Fed změní svoji měnovou politiku, bude pro nákup zlata vhodný čas. Kdy to bude? Šéf Fedu Jerome Powell ve svém projevu v Jackson Hole potvrdil úmysl s inflací bojovat. V letošním roce se tak s největší pravděpodobností poklesu ceny zlata nedočkáme. Fed chce držet úrokové sazby vysoko i v roce 2023. Avšak vzhledem k blížící se recesi může změna měnové politiky nastat dříve, tedy už v průběhu příštího roku.

Matěj Široký

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí