Skončení pracovního poměru a mateřská

štítky Právo Zaměstnání čtení na 2 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Ne všechny maminky splní podmínku pro čerpání peněžitého příspěvku v mateřství (mateřské). Zatímco rodičovský příspěvek dostanou všechny maminky, když si písemně zažádají, mateřskou nikoliv. Na mateřskou nejčastěji nedosáhnou maminky v evidenci úřadu práce. Jedinou možností je nástup na mateřskou v ochranné lhůtě.

Pro přiznání nároku na peněžitý příspěvek v mateřství (mateřskou) je zapotřebí splnit dvě zákonné podmínky, jinak nebude mateřská přiznána. Mateřskou tak nedostane každá budoucí maminka.

  • V den nástupu na mateřskou je nutné být účasten na nemocenském pojištění (být v zaměstnaneckém poměru nebo OSVČ řádně odvádět dobrovolné nemocenské pojištění po zákonnou dobu). Tatu podmínku tak nesplňuje např. žena v evidenci úřadu práce, studentka nebo žena pracující na základě dohody o provedení práce.
  • Dále je nutné splnit dobu 270 kalendářních dní v posledních dvou letech přede dnem nástupu na mateřskou.

Nástup na mateřskou v ochranné lhůtě

Těhotné ženy mohou ještě nastoupit na mateřskou i v ochranné lhůtě po ukončení zaměstnání, která činí 180 dní. Během této doby má žena nárok na mateřskou. Mateřská se pobírá 28 týdnů (při narození dvou a více dětí 37 týdnů).

V případě, že je zaměstnankyně prokazatelně těhotná v době zaměstnání, které je skončeno, protože byla např. smlouva uzavřena na dobu určitou, potom nemusí být žena zaměstnáná a vznikne ji nárok na mateřskou. Na mateřskou je však potřeba nastoupit v uvedené lhůtě 180 kalendářních dní. Když je ochranná lhůtě ještě počátkem šestého týdne před očekávaným porodem, tak má žena nárok na mateřskou. Stačí, aby požádala svého gynekologa o potvrzení „Žádosti o peněžitou pomoc v mateřství“, kterou doručí svému poslednímu zaměstnavateli, který tuto žádost s doplněnými údaji předá OSSZ, která bude mateřskou následně vyplácet.

Výše mateřské závisí na dosaženém příjmu. Jakmile se přestane pobírat mateřská, tak má žena nárok na rodičovský příspěvek. V roce 2012 činí rodičovský příspěvek celkem 220 tisíc Kč. Maminka (eventuelně tatínek) si sama zvolí, jak dlouho bude rodičovský příspěvek pobírat. Podle délky pobírání rodičovského příspěveku se upraví jeho výše. Nejkratší doba pobírání rodičovského příspěvku je 2 roky. Nejdelší doba 4 roky.

Když nevznikne nárok na mateřskou?

Jestliže žena nesplní podmínky pro přiznání mateřské, tak ihned po narození dítěte má nárok na rodičovský příspěvek. O rodičovský příspěvek je potřeba si zažádat na místně příslušném úřadu práce dle bydliště. K vyplněné žádosti o rodičovský příspěvek při osobní návštěvě se předkládá občanský průkaz a rodný list dítěte. Jestliže nesplní zákonné podmínky pro výběr délky rodičovského příspěvku otec dítěte (novinka roku 2012), tak bude muset maminka pobírat rodičovský příspěvek čtyři roky. V tomto případě by maminka na rodičovském příspěvku čerpala celkem 216 600 Kč (prvních devět měsíců 7 600 Kč a následně 39 měsíců 3 800 Kč).

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí