Jak je to s pracovní dobou?

štítky Právo Zaměstnání čtení na 2 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Pracovní dobou se rozumí doba, během které je zaměstnanec povinen vykonávat pro zaměstnavatele práci a je připraven k práci dle pokynů svého zaměstnavatele. Jak je však pracovní doba rozvržena? Jaký je rozdíl mezi rovnoměrnou a nerovnoměřnou pracovní dobou?

Délka stanovené týdenní pracovní doby nesmí překročit 40 hodin týdně. Zaměstnavatel je povinen poskytnout zaměstnanci nejdéle po 6 hodinách nepřetržité práce přestávku v práci na jídlo a oddech v trvání nejméně 30 minut. Byla-li přestávka v práci na jídlo a oddych rozdělena, musí alespoň jedna její část činit nejméně 15 minut. Poskytnuté přestávky v práci na jídlo a oddech se nezapočítávají do pracovní doby.

Rozvržení pracovní doby

Základním ustanovením upravujícím rozvržení pracovní doby je § 81 zákoníku práce v platném znění. Pracovní dobu rozvrhuje zaměstnavatel, který určí začátek a konec směn. Pokud u zaměstnavatele působí odborová organizace, je zaměstnavatel povinen s ní projednat rozvržení pracovní doby a rozvržení pracovní doby může být taky dohodnuto v kolektivní smlouvě. Pracovní doba se rozvrhuje zpravidla do pětidenního pracovního týdne. Při rozvržení pracovní doby je zaměstnavatel povinen přihlédnout k tomu, aby toto rozvržení nebylo v rozporu s hledisky bezpečné a zdraví neohrožující práce.

Převlékání se nezahrnuje do pracovní doby

Zaměstnanec je povinen být na začátku směny na svém pracovišti a odcházet z něho až po skončení směny. Zaměstnanec tedy na začátku pracovní doby musí být nejenom v areálu zaměstnavatele, ale přímo na svém pracovišti připraven k výkonu práce. K tomu je nutno dodat, že do pracovní doby se nezapočítává doba převlékání a přípravy k výkonu práce. Z pracoviště je povinen zaměstnanec odcházet až po skončení směny.

Rovnoměrné × nerovnoměrné rozvržení pracovní doby

Rovnoměrné a nerovnoměrné rozvržení pracovní doby je upraveno v § 82 až § 84 zákoníku práce v platném znění.

  • Při rovnoměrném rozvržení pracovní doby na jednotlivé týdny platí hlavní zásada, že délka směny nesmí přesáhnout 9 hodin.
  • Při nerovnoměrném rozvržení pracovní doby pak délka směny nesmí přesáhnout 12 hodin. Průměrná týdenní pracovní doba bez práce přesčas nesmí při nerovnoměrném rozvržení pracovní doby na jednotlivé týdny v rozvrhu směn přesáhnout stanovenou týdenní pracovní dobu za období, které může činit nejvýše 26 týdnů po sobě jdoucích. Zaměstnavatel je povinen vypracovat písemný rozvrh týdenní pracovní doby a seznámit s ním zaměstnance nejpozději 2 týdny před začátkem období, na něž je pracovní doba nerovnoměrně rozvržena, pokud se nedohodne se zaměstnancem na jiné době seznámení.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí