Na zdravotním pojištění zaplatíme více

štítky Pojištění Zaměstnání čtení na 3 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Všichni občané s trvalým pobytem na území České republiky musí platit zdravotní pojištění. Vláda přitom počítá s jeho zvýšením. Nejvíce se zdravotní pojištění „prodraží“ osobám bez zdanitelných příjmů.

Platbě zdravotního pojištění se ze zákona nikdo nevyhne. Za zaměstnance odvádí zdravotní pojištění stát, OSVČ hradí zravotní pojištění formou měsíčních záloh, jejichž výše závisí na dosaženém zisku v minulém roce (musí však dodržet minimální platby zdravotního pojištění) a za státní pojištěnce (např. důchodce, studenty, uchazeče o zaměstnání, ženy na rodičovské dovolené…) platí zdravotní pojištění stát. Občané, kteří nepatří ani do jedné z uvedených kategoriií, jsou v registru příslušné zdravotní pojišťovny vedeni jako OBZP (osoby bez zdanitelných příjmů).

Jak se zvýší zdravotní pojištění?

Vládní návrh počítá se zvýšením zdravotního pojištění placeného zaměstnanci ze současných 4,5 % na 6,5 % z hrubé mzdy, a to od roku 2013.

Praktický příklad

Pan Novák má hrubou měsíční mzdu 20 000 Kč, v roce 2011 tedy odvede ze své hrubé mzdy na zdravotním pojištění 900 Kč (4,5 % z 20 000 Kč). Od roku 2013 by však ze své hrubé mzdy odvedl na zdravotním pojištění 1 300 Kč (6,5 % z 20 000 Kč). Zvýšení sazby zdravotního pojištění tak na své peněžence potící všichni zaměstnanci. Celkově by však měla mít většina zaměstnanců čistou mzdu v roce 2013 vyšší z důvodu daňových změn a nižšímu odvodu na dani z příjmu fyzických osob. Rozdíly však budou malé a reálně na tom bude většina zaměstnanců hůře, protože jejich náklady vzhledem k vyšší DPH stoupnou.

Nejvíce změnu pocítí OBZP

Nejčastěji jsou občané v registru své zdravotní pojišťovny vedeni jako OBZP, když studují a jsou starší 26 let, nepracují a nejsou v evidenci úřadu práce, pracují pouze na základě dohody o provedení práce nebo jsou v domácnosti a nejsou na rodičovské dovolené, nepobírají důchod nebo se celodenně osobně a řádně nestarají alespoň o jedno dítě do 7 let věku nebo nejméně o dvě děti do 15 let.

  • V současné době osoby bez zdanitelných příjmů (OBZP) musí každý měsíc odvádět na účet své zdravotní pojišťovny zdravontí pojištění ve výši 1 080 Kč (13,5 % z minimální mzdy 8 000 Kč).
  • Minimální platba zdravotního pojištění u OBZP závisí na dvou parametrech: minimální mzdě a sazbě zdravotního pojištění. Právě minimální mzda se má pro rok 2012 zvýšit z 8 000 Kč na 8 400 Kč až 8 500 Kč. Budeme-li počítat, že se zvýší na 8 500 Kč, tak to bude znamenat, že v roce 2012 budou muset OBZP každý měsíc své zdravotní pojišťovně platit 1 148 Kč (13,5 % z 8 500 Kč).
  • Pro rok 2013 se zvýší souhrnná sazba zdravotního pojištění z 13,5 % na 15,5 % z důvodu zvýšení zdravotního pojištění hrazeného zaměstnancem. Z tohoto důvodu stoupne i minimální platba zdravotního pojištění pro OBZP. Kdyby zůstala minimální mzda pro rok 2013 na stejné úrovni, tedy 8 500 Kč, tak budou platit minimální zdravotní pojištění ve výši 1 318 Kč (15,5 % z 8 500 Kč). V případě zvýšení minimální mzdy ještě více.

V příštích letech bude tak ještě více platit, že je nutné mít vyřešen svůj pojistný vztah vůči zdravotní pojišťovně. Pracovat pouze na dohodu o provedení práce nebo nebýt registrován na úřadu práce se ještě více „prodraží“.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí