Po skončení mateřské si požádajte o čerpání dovolené

štítek Zaměstnání čtení na 2 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Jestliže jsou splněny zákonné podmínky, má maminka po skončení mateřské dovolné (28 týdnů) nárok na proplacení dovolené za celý rok. To je samozřejmě výrazné přilepšení do rodinného rozpočtu. O čerpání dovolené je ale dobré požádat ihned po skončení mateřské.

Dovolená je v zákoníku práce upravena v § 212 odst. 1. Zaměstnanci, který měl se zaměstnavatelem sjednán nepřetržitý pracovní poměr a vykonával pro něj práci alespoň 60 dnů v kalendářním roce, přísluší dovolená. A to buď za celý kalendářní rok, popřípadě její poměrná část v případě, že pracovní poměr netrval nepřetržitě po dobu celého kalendářního roku.

Poměrná část dovolené činí za každý celý kalendářní měsíc nepřetržitého trvání téhož pracovního poměru jednu dvanáctinu dovolené za kalendářní rok. Čerpání mateřské dovolené se přitom považuje pro účely dovolené za odpracovanou dobu. Rodičovská dovolená (následuje po mateřské dovolené) se však již hodnotí pro účely dovolené jako neodpracovaná doba. Právě proto je vhodné požádat o čerpání (a proplacení) dovolené tak, aby následovala dovolená po skončení mateřské dovolené.

Krácení dovolené

Když zaměstnanec splní zákonnou podmínku pro čerpání dovolené, tak zaměstnavatel krátí zaměstnanci dovolenou za prvních 100 zameškaných pracovních dní o jednu dvanáctinu roční výměry dovolené a za každých dalších 21 dní rovněž o jednu dvanáctinu. Minimální zákonná dovolená činí 20 dní, mnoho firem však nabízí bonus týdne dovolené navíc.

Praktický příklad

Jestliže zaměstnankyně nastoupila na mateřskou dovolenou v únoru 2011 a tato mateřská dovolená ji skončí v srpnu 2011, tak má nárok na čerpání celé roční dovolené u svého zaměstnavatele. Splní totiž zákonnou podmínku pro čerpání dovolené. O čerpání dovolené po skončení mateřské však musí zaměstnankyně svého zaměstnance požádat. Některé mzdové účetní to dělají automaticky, na to se ale spoléhat rozhodně nedá.

Žádosti o čerpání dovolené musí zaměstnavatel vyhovět

Když si zaměstnankyně požádá, aby čerpala dovolenou po skončení mateřské dovolené před čerpáním rodičovské dovolené (která se do nároku na dovolenou nezapočítává), je zaměstnavatel povinnen žádosti zaměstnankyně vyhovět. Jakmile skončí čerpání dovolené (nejméně 4 týdny), tak požádá zaměstnankyně zaměstnance o rodičovskou dovolenou. Délka pobírání rodičovského příspěvku a doba čerpání rodičovské dovolené se nemusí shodovat. Lze tedy pobírat např. rodičovský příspěvek dva roky a čerpat rodičovskou dovolenou tři roky. Dle § 196 zákoníku práce je zaměstnavatel povinen poskytnout rodičovskou dovolenou v rozsahu, v jakém si maminka (nebo tatínek) požádá. Nejdéle však do doby tří let věku dítěte. Zaměstnavatel však může poskytnout neplacené volno i pro čtvrtý rok, ale v tomto případě záleží pouze ne jeho vůli.

Dostanete proplacenou dovolenou a ještě rodičovský příspěvek

Peněžitá pomoc v mateřství (mateřská) se poskytuje od 6. až 8. týdne před očekávaným porodem a celkem činí podpůrčí doba u mateřské 28 týdnů. Jakmile přestane maminka pobírat mateřskou, tak si požádá o výplatu rodičovského příspěvku na předepsaném formuláři na místně příslušném úřadu práce dle bydliště. Ze začátku tak bude mít maminka dvojí příjem, proplacenou dovolenou a rodičovský příspěvek. Pro pobírání rodičovského příspěvku si může maminka vybrat variantu na dva, tři nebo čtyři roky.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí