Za práci na černo můžete dostat vysokou pokutu

štítky Právo Zaměstnání čtení na 2 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

V případě, že státní kontrolní orgány odhalí výkon práce „na černo“, tak musí obě strany (tedy ten, kdo tuto práci vykonával i ten, kdo ji umožnil) počítat s vysokými pokutami. Kontrolní činnost státních orgánů přitom v posledních měsících výrazně zesílila. Práce na černo se proto rozhodně nevyplatí.

Kontrolu nelegálního zaměstnávání provádí nejenom zaměstnanci úřadů práce, ale také zaměstnanci Státního úřadu inspekce práce, celní úřady nebo České správy sociálního zabezpečení. Během června, kdy proběhla rozsáhlá kontrolní činnost, odhalily kontrolní orgány více než 500 případů nelegálního zaměstnávání.

Práce na černo = daňové úniky

Nelegální práce (tj. práce na černo) je charakterizována v § 5, písmenu e) zákona o zaměstnanosti (č. 435/2004 Sb.). Nelegální prací se rozumí práce fyzické osoby pro právnické osoby nebo fyzickou osobu a nejedná se přitom o práci na základě pracovněprávního vztahu nebo jiné smlouvy a nejedná se o manžela (manželku) nebo dítě této osoby. Dále se nelegální prací rozumí práce cizince, který vykonává práci v rozporu s vydaným povolením k zaměstnání nebo bez tohoto povolení k zaměstnání. Při práci na černo dochází ke značným daňovým únikům, protože z ní není odváděno sociální ani zdravotní pojištění či daň z příjmu fyzických osob.

Praktický příklad

V případě, že zaměstnanec pracuje za mzdu 16 000 Kč, tak:

  • zdravotní pojištovna obdrží na zdravotním pojištění částku 2 160 Kč (720 Kč je sraženo zaměstnanci a 1 440 Kč odvede za zaměstnance jeho zaměstnavatel)
  • OSSZ obdrží na sociálním pojištění částku 5 040 Kč (1 040 Kč je sraženo zaměstnanci a 4 000 Kč odvede za zaměstnance jeho zaměstnavatel)
  • státní pokladna je bohatší o 1 255 Kč na dani z příjmu fyzických osob

Celkem tedy je na dani a povinném pojistném odvedeno z práce zaměstnance s hrubou mzdou 16 000 Kč částka ve výši 8 455 Kč. Nelegální zaměstnávání tedy představuje významné daňové úniky.

Jaké pokuty hrozí za práci na černo?

Fyzická osoba, která vykonává práci na černo, může dostat pokutu až ve výši 10 000 Kč. Jestliže občan během výkonu práce na černo pobíral např. podporu v nezaměstnanosti, tak musí tuto podporu samozřejmě vrátit. Případně je tato částka následně exekučně vymáhána. Fyzická osoba zaměstnavatel nebo právnická osoba, která nelegální práci umožní, může dostat pokutu až ve výši 5 000 000 Kč.

Pokuty pro cizince

Nelegální zaměstnávání cizinců je i trestným činem. V trestním zákoníku (č. 40/2009 Sb.) je v § 342 upraveno neoprávněné zaměstnávání cizinců. Sazba se pohybuje od 6 měsíců po 5 let. Nelegální prací cizinců se rozumí práce vykonávána v rozporu s vydaným povolením k zaměstnání nebo bez tohoto povolení. Kontrolní orgány při kontrolní činnosti vyžadují u cizinců předložení povolení k pobytu, zelenou nebo moderou kartu. Když se cizinec neprokáže v souladu se zákonem, tak mu může kontrolní orgán uložit pokutu ve výši 5 000 Kč. Tuto pokutu lze přitom udělit i opakovaně.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí