Výdaje českých rodin začínají převyšovat jejich příjmy

štítek Daně čtení na 3 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

V českých rodinách se stále častěji objevuje problém, kdy výdaje začínají převyšovat příjmy. Jak v tomto týdnu informovalo Právo, podle informací Českého statistického úřadu (ČSÚ) by 40 procent českých domácností nedokázalo uhradit mimořádnou splátku 8 500 korun, a to ani za předpokladu omezení výdajů a výrazného šetření. Češi také v důsledku své horšící se finanční situace stále častěji žádají banky o odklad splátek svých úvěrů.

Domácnosti, které tvoří zaměstnanci s nižším vzděláním a dětmi, by tuto mimořádnou splátku neuhradily až v 50 procentech případů.

Informaci, že většině českých domácností rostou výdaje výrazně rychleji než příjmy, potvrdil Právu i ekonom Pavel Kohout: „Rodinám zbývá po zaplacení nezbytných výdajů, jejichž výše ale stále roste, měsíčně stále méně volných peněz.“

Zvýšení DPH rodinám ještě přitíží

České domácnosti vydávají každý měsíc stále více peněz, protože se každoročně zvyšují náklady na bydlení, stravu, energie, zdraví a potřeby dětí. Toto zvýšení se navíc prohloubí i plánovanou změnou DPH. Řada domácností by si tak po této změně nemohla dopřát například dovolenou či nákup knih.

Ještě problematičtější by bylo získání vlastního bydlení, následné splácení hypotéky či vytváření finančních rezerv. Problém by měly i rodiny s dětmi, kterým by se nedostávaly finanční prostředky na zajištění mimoškolních aktivit či dalšího vzdělávání. Tento fakt by pak mohl děti znevýhodňovat při obsazování lépe placených pracovních pozic.

Při zvýšení DPH na 19 procent by u průměrné domácnosti došlo ke zvýšení výdajů na potraviny o 3 631 korun za rok. Uvedl to ředitel Informačního institutu Petr Cibulka.

Mzdy výrazně neporostou

Právo dále informovalo o tom, že velká část českých firem nepočítá s výrazným růstem mezd. Ten nenastane ani ve státní či veřejné sféře. Naději na lepší ohodnocení mají však vysokoškoláci se znalostí cizích jazyků.

Z šetření Českého statistického úřadu vyplývá, že zvýšení nákladů postihlo i seniory, jejichž náklady oproti loňskému roku vzrostly o 2,9 procenta. Tento údaj je vyšší než celorepublikový průměr pro všechny tuzemské domácnosti. Celkem všem domácnostem stouply náklady o 1,8 procenta.

Češi nezvládají hradit splátky

Podle informací Práva si také v důsledku narůstání výdajů žádá stále více Čechů o odklad splátek svých hypoték a spotřebitelských půjček. Během doby, po kterou by jim banky splátky odložily, by získali čas na vyřešení svých finančních potíží. Tuto službu však většina bank vůbec neposkytuje a svým klientům místo toho nabízí možnost konsolidace či restrukturalizace splátek. To znamená, že banka klientům poskytne úvěr, z kterého jsou schopni uhradit více menších půjček, nebo si mohou zaplatit prodloužení doby splatnosti a tím snížit měsíční splátku. V tomto případě však klient zaplatí více peněz na úrocích.

“Odklad splátek standardně neposkytujeme. V drtivé většině případů vede pouze k odsunutí problému o několik měsíců. Jedinou výjimkou může být to, že klient přijde o práci a zároveň nám už prokáže, že za několik měsíců nastoupí do nového zaměstnání – pouze v takovém případě má odklad splátek smysl,“ vysvětlil Právu Tomáš Kofroň z Raiffeisenbank.

V případě, že dlužník nezvládá platit splátky svého úvěru, je řešením nejen prodloužení doby splatnosti, ale například i přizvání spoludlužníka. V každém případě by měl klient, který se dostane do potíží se splácením, co nejrychleji kontaktovat svou banku a pokusit se dohodnout lepší podmínky dříve, než se dostane do bezvýchodné situace.

Veronika Čížková

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí