Jak vysoká je mateřská na druhé dítě?

štítky Právo Zaměstnání čtení na 3 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Většina rodičů, kteří chtějí dvě děti, se snaží o menší věkový rozdíl mezi dětmi. Jak vysoký pěněžitý příspěvek v mateřství (mateřskou) má maminka u druhého dítě, když v době porodu ještě čerpá rodičovský příspěvek na staršího sourozence?

Na začátku si jenom připomeneme rozdíl mezi peněžitým příspěvkem v mateřství a rodičovským příspěvkem.

  • Peněžitá podpora v mateřství (mateřská) je dávkou nemocenského pojištění. Mateřská je vyplácena zaměstnavatelem nebo místně příslušnou Okresní správou sociálního zabezpečení (OSSZ). O mateřskou je potřeba zažádat a maminka musí splnit zákonné podmínky. Podpůrčí doba u mateřské činí 28 týdnů. Narodí-li se dvě nebo více dětí, má maminka nárok na 37 týdnů mateřské dovolené. Mateřská se poskytuje od 6. až 8. týdne před očekávaným porodem. Výše mateřské závisí na předchozích výdělcích. Čím vyšší výdělky, tím vyšší mateřská. Mateřská je zpravidla vyšší než rodičovský příspěvek. Kdyby byla mateřská nižší, než je rodičovský příspěvek, tak je vyplácena ve výši rodičovského příspěvku.
  • Na rodičovský příspěvek má maminka (tatínek) nárok, jestliže bude po celý kalendářní měsíc osobně pečovat o nejmladší dítě v rodině. Výše rodičovského příspěvku je paušální a pro všechny stejná, závisí na délce pobírání rodičovského příspěvku. Nezáleží tedy na předchozích výdělcích. Není potřeba ani splnit žádné zvláštní zákonné podmínky. Ze zákona si lze vybrat délku pobírání rodičovského příspěvku (dva, tři nebo čtyři roky).

Je maminka zaměstnaná či nikoliv? Jestli maminka, která je na rodičovské dovolené se starším dítětem a narodí se jí druhé dítě, dostane mateřskou a bude si moci vybrat délku pobírání rodičovského příspěvku, záleží, jestli mamince trvá zaměstnanecký poměr či nikoliv.

  • Jestliže mamince nadále trvá zaměstnanecký poměr a dítě se narodí během pobírání rodičovského příspěvek na starší dítě, se bude mamince nejdříve počítat peněžitý příspěvek v mateřství dle stejných kritérií jako u prvního dítěte. Následně si bude moci maminka zvolit délku pobírání rodičovského příspěvku. Pokud měla v minulosti dostatečné příjmy, tak si může maminka zvolit dvouletou variantu. Zpravidla si však maminky volí tříletou variantu, a to i z důvodu problémů se zajištěním školky pro dítě mladší 3 roky.
  • Kdyby maminka nebyla v zaměstnaneckém poměru, tak by ihned od narození dítěte pobírala maminka rodičovský příspěvek a neměla možnost volby délky pobírání rodičovského příspěvku a automaticky bys ze zákona čerpala rodičovský příspěvek čtyři roky.

Jak je to při práci na zkrácený úvazek? Některé maminky si již během rodičovské dovolené přivydělávají např. na zkrácený úvazek. Jak je to v tomto případě s výpočtem mateřské při narození druhého dítěte? V tomto případě se postupuje dle § 19, odst. 3 zákona o nemocenském pojištění. „U zaměstnankyně, které za trvání téhož zaměstnání vznikl nárok na další peněžitou pomoc v mateřství z tohoto zaměstnání v období do 4 let věku předchozího dítěte, se za denní vyměřovací základ považuje denní vyměřovací základ zjištění pro výpočet předchozí peněžité pomoci v mateřství, pokud je vyšší než denní vyměřovací základ zjištěný pro výpočet další peněžité pomoci v mateřství.

Zjednodušeně řečeno, práce na zkrácený úvazek negativně neovlivní výši mateřské. Aby však byla splněna zákonná podmínka, tak musí maminka u svého zaměstnavatele pracovat na základě původní pracovní smlouvy. Jestliže by maminka pracovala během rodičovské dovolené u svého zaměstnavatele na základě nové pracovní smlouvy (např. pro jinou činnost) a z této výdělečné činnosti byla účastna na nemocenském pojištění (neplatí např. pro dohodu o provedení práce), tak by se pro výpočet další mateřské na druhé dítě vypočítal denní vyměřovací základ z výdělku z této druhé činnosti.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí