Podpora v nezaměstnanosti se maminkám po rodičovské dovolené nevyplatí

štítky Právo Zaměstnání čtení na 2 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Návrat do práce není pro maminky po rodičovské dovolené snadný. Některé z nich nemají po skončení rodičovské dovolené práci a musí se registrovat na úřadu práce. Jak vysokou dostanou podporu v nezaměstnanosti a nevyplatí se alespoň několikatýdenní návrat do práce?

Jestliže nemá maminka po skončení rodičovské dovolené práci a musí se registraovat na úřadu práce, tak musí počítat s velmi nízkou podporou v nezaměstnanosti. A to zejména v případě, že maminka v posledníh třech letech neměla žádný vlastní příjem zakládající účast na nemocenském pojištění a pobírala pouze rodičovský příspěvek.

Proč je podpora v nezaměstnanosti nízká?

V tomto případě se bude podpora v nezaměstnanosti počítat z průměrné mzdy v národním hospodářství za 1. až 3. čtvrtletí kalendářního roku předcházejícího kalendářnímu roku, ve kterém byla podána žádost o tuto podporu. Celkem bude moci mladá maminka pobírat podporu v nezaměstnanosti 5 měsíců.

  • první dva měsíce činí 0,15násobek průměrné mzdy, což je přibližně 3 500 Kč
  • další dva měsíce 0,12násobek průměrné mzdy
  • poslední měsíc 0,11násobek průměrné mzdy. Při rekvalifikaci 0,14násobek průměrné mzdy.

Pokud to jde, vraťte se do práce

V některých situacích se maminka nemůže do práce vrátit, protože by nebyla schopna zajistit péči o malé dítě (např. dojíždí daleko do práce…). Mamince se i v tomto případě vyplatí alespoň na pár týdnů nastoupit do práce a pracovní poměr ukončit dohodou později. Proč? V tomto případě se totiž podpora v nezaměstnanosti počítá z poslednícho příjmu, ze kterého bylo odvedeno sociální pojištění. Podpora v nezaměstnanosti by tak byla vypočtena z průměrného čistého výdělku za těchto pár dní. Podpora v nezaměstnanosti je v tomto případě vyšší, než kdyby maminka do práce vůbec nenastoupila.

Nemám školku, musím zůstat doma

Mnohé maminky by po skončení tříleté rodičovské dovolené chtěly nastoupit do práce, jejich zaměstnavatel jim stále drží místo, ale přesto nastoupit nemohou. Nesehnaly by totiž školku pro své tříleté dítě a musí tedy zůstat doma. Registrace na úřadu práce je rovněž problematická, protože znamená určité povinnosti, které nemůže tato maminka plnit. Registrace na úřadu práce znamená, že občan aktivně hledá práci a na úřad práce dochází. Když se najde volné místo, tak je navíc nutné toto místo přijmout. Odmítnout práci a zůstat i nadále v evidenci úřadu práce je velmi problematické.

Těmto maminkám zpravidla nezbývá nic jiného, než být takzvaně „ženou v domácnosti“. V tomto případě se nemusí maminka registrovat na úřadu práce a nebude pobírat podporu v nezaměstnanosti. Při splnění zákonných podmínek však bude mít nárok na sociální dávky. Tento rok navíc (až do 4 let věku dítěte) bude navíc mamince zohledněn pro důchodové účely, je však nutné splnit registrační povinnost na místně příslušné OSSZ. Současně nebude mít maminka povinnost platit zdravotní pojištění, které za ni bude hradit stát. Je však nutné opět splnit oznamovací povinnost u své zdravotní pojišťovny a oznámit celodenní osobní a řádnou péči alespoň o jedno dítě do sedmi let věku.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí