O důchod si musíte zažádat

štítek Penze čtení na 3 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Někteří občané se mylně domnívají, že dovršením důchodového věku jim bude automaticky každý měsíc připsána na jejich bankovní účet penze. Není tomu tak. O důchod je si zapotřebí zažádat na místně příslušné OSSZ. Jaké doklady budeme potřebovat?

Pro přiznání důchodu je zapotřebí splnit zákonné podmínky, dosáhnout důchodového věku a současně potřebný počet let pojištění, současně je taky nutné si o penzi požádat na místně příslušné Okresní správě sociálního zabezpečení (OSSZ) dle trvalého bydliště.

Důchodový věk a doba pojištění

Důchodový věk a potřebná doba pojištění se v Česku postupně zvyšují.

  • U mužů každý rok o dva měsíce, u žen každý rok o čtyři měsíce tak, aby v roce 2030 byl důchodový věk 65 let pro muže, bezdětné ženy a ženy, které vychovají jedno dítě. Nejdříve budou moci do důchodu odejít ženy, které vychovají alespoň čtyři děti, v 62 letech. Např. v roce 2012 bude důchodový věk 63 let pro muže a 59 až 63 let pro ženy (v závislosti na počtu vychovaných dětí).
  • Potřebná doba pojištění se zvyšuje každý rok o jeden rok. V roce 2010 je potřebná doba pro získání důchodu 26 let, v roce 2011 je potřebná doba pojištění 27 let a od roku 2018 bude potřebná doba pojištění 35 let.

Doklady si zkontrolujte včas

Když občan dosáhne důchodového věku a získal potřebný počet let pojištění, tak si může zažádat o řádný starobní důchod. Není to však povinností, protože dosáhnutí důchodového věku není v žádném případě výpovědní důvod. I při dosažení důchodového věku lze nadále pracovat, v tomto případě dochází ke zvýšení následné penze.

Výhodnější variantou je však pracovat a pobírat penzi současně. Předčasný důchod lze čerpat 3 roky před dosažením řádného důchodového věku. Na důchod je však dobré myslet v předstihu. Prvním krokem je s dostatečnou časovou rezervnou před dosažením důchodového věku zažádat o Informativní osobní list důchodového zabezpečení (IOLDZ). Žádost se směřuje na Českou správu sociálního zabezpečení. O tento výpis může každý občan zažádat jedenkrát ročně. Na uvedeném tiskopise jsou uvedeny všechny doby pojištění a vyměřovací základy za jednotlivé roky, které má ČSSZ ve své evidenci. Když občan zjistí nesrovnalost (např. bývalý zaměstnavatel jej řádně nepřihlásil, škola nezaslala potřebné doklady…), tak je zapotřebí chybějící dobu pojištění vydokladovat, tj. zajistit si potvrzení od bývalého zaměstnavatele, donést na OSSZ zápočtový list, vysokoškolský diplom… Když občan neví rady, tak se samozřejmě obrátí na pracovníky místně příslušné OSSZ, kteří mu s řešením této situace pomohou.

Jaké doklady se potřebují k sepsání důchodu?

Jestliže žadatel chce skutečně odejít do důchodu a splnil zákonné podmínky, tak se s příslušnými doklady dostaví na místně příslušnou OSSZ. Žádost občan pouze sepíše s pracovníkem OSSZ, podepíše a čeká na kladné vyřízení žádosti a pravidelné měsíční zasílání důchodu. Žádsto o důchod lze sepsat nejdříve 4 měsíce před požadovaným datem přiznání důchodu. Průměrně trvá vyřízení žádosti o důchod tři měsíce, záleží však na složitosti případu (dohledávání údajů, potvrzení…). K sepsání žádosti o důchod je zapotřebí donést s sebou příslušné doklady. U každého občana to bude jiné, v závislosti na průběhu jeho doby pojišění, např.:

  • občaný průkaz žadatele a manželky (stačí si jen poznamenat rodné číslo manžela, někdy je uvedeno na občaném průkazu žadatele)
  • všechny doklady o studiu (např. výuční list, maturitní vysvědčení nebo vysokoškolský diplom)
  • muži donesou vojenskou knížku (pokud byl muž na vojně)

ženy donesou rodné listy všech vychovaných dětí

  • všechna potvrzení Úřada práce o evidenci
  • znát průběh všech zaměstnání (od kdy – do kdy), tyto informace nahrazuje právě IOLDP
  • potvrzení zaměstnavatele dle § 83 zákona č. 582/1991, tento doklad vystaví zaměstnavatel dopředu, nebo si jej vyžádá sama OSSZ, v tiskopise jsou uvedeny např. tyto informace (zda se neprovádí na mzdu exekuce, nebo zda pracovní poměr trvá ke dni žádosti o důchod…)

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí