Pociťují české firmy oživení ekonomiky?

čtení na 2 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Poptávka po produkci českých společností od počátku roku mírně roste, tržby budou v roce 2010 vyšší, ale investice do nových kapacit nebo přijímání nových zaměstnanců v plánu pro rok 2010 nehledejte. Tak by se daly shrnout výsledky průzkumu, který provedla poradenská společnost TACOMA v březnu a dubnu 2010.

„Cílem dotazování bylo získat informace o tom, zda se tolik diskutované oživení na trhu skutečně znatelně dotýká i společností samotných, nebo zda k němu dochází zatím jen ve statistických pozorováních. Průzkum jsme provedli u vzorku 130 významných českých společností,“ říká Marek Rosenbaum, managing partner společnosti TACOMA.

Z průzkumu vyplynulo, že 62 % respondentů v roce 2010 již zaznamenalo známky oživení. Odpovědi ovšem potvrdily, že v převážné míře se oživení projevuje spíše ve velmi pozvolném růstu poptávky, případně v zastavení poklesu poptávky z minulého roku. 10 % všech respondentů uvedlo, že situace je nyní spíše horší než v předchozím období. Druhá desetina respondentů zmínila, že recese neměla na jejich hospodaření žádný dopad a současná situace je tak pro ně stejná jako loni.

Téměř polovina respondentů, kteří očekávají zlepšení situace v roce 2010, věří v celkové zlepšení situace na straně poptávky po jejich produkci, 20 % respondentů očekává zvýšení tržeb v důsledku zvýšení vlastní marketingové aktivity společnosti. Mezi dalšími nejčastěji uváděnými faktory, jejichž výsledkem by mělo být zvýšení tržeb v roce 2010, byla skutečnost, že odběratelé společnosti již měli vyčerpat své rezervy v zásobách a obnovují přirozenou úroveň odběrů produkce. Desetina respondentů očekávajících v roce 2010 růst jej hodlá dosáhnout v důsledku akviziční činnosti.

Přizpůsobení nákladů

V oblasti hospodářských výsledků za rok 2009 zaznamenala necelá polovina všech respondentů pokles rentability společnosti (měřeno na úrovni ukazatele EBITDA/Tržby). Pouze pětina respondentů potýkajících se s poklesem produkce dokázala reagovat na pokles tržeb efektivním snížením v nákladové oblasti a udržela tak relativní ziskovost společnosti na obdobné úrovni.

Personální oblast

Tuto skutečnost potvrzuje i fakt, že téměř 60 % respondentů přes očekávaný růst tržeb neplánuje významné změny v personálních nebo technologických kapacitách. V roce 2009 řešily společnosti pokles poptávky adekvátním propouštěním pracovníků jen ojediněle a zachovaly si tak, zejména u klíčových zaměstnanců, určitou rezervu na dobu, kdy k oživení dojde. „Manažeři zřejmě ještě nezapomněli na to, jaké náklady a úsilí museli vynaložit na získání klíčových odborníků v době neutuchajícího růstu. Když k nim přičteme náklady spojené s propouštěním, pak lze mít pro toto chování jisté pochopení,“ uvedl k tomu manažer oddělení oceňování společnosti TACOMA Jan Chromý.

Poněkud překvapivá je skutečnost, že pouze 2 % dotázaných uvažují v roce 2010 s využíváním agenturních pracovníků. 15 procent dotázaných hodlá i v roce 2010 snižovat stav kmenových zaměstnanců, se zvyšováním naopak počítá 12 % dotázaných.

Oblast financování

Téměř polovina společností vlastněných nadnárodním koncernem uvedla, že jim silné kapitálové zázemí mateřské společnosti situaci v loňském roce významně ulehčilo, pětina z nich dokonce uvedla, že by bez její podpory loňský rok pravděpodobně nepřežila. Naopak přes 20 % respondentů spadajících do nadnárodní skupiny uvádí, že je jejich mateřská společnost významně limitovala v dalším potenciálním růstu.

Roman Kabrhel

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí