Daně 2009/2010

štítek Daně čtení na 2 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Stejně jako každý rok, i letos jsou v tomto období jedním z hlavních témat pro tisíce Čechů daně. Proto jsme pro vás připravili veškeré informace, které k této problematice potřebujete znát. Na našem webu tak naleznete kompletní daňový kalendář na rok 2010, daňové formuláře a návody na jejich vyplnění. Pro naše čtenáře jsme zároveň připravili tématické články, z nichž se například dozvíte, jak vysoké daně v České republice platíme či na jakých daních se dá ušetřit.

Aktuální daňové formuláře

Související články

Silniční daň

Silniční daň se platí pro motorová vozidla a jejich přípojná vozidla zaregistrovaná a provozovaná na území České republiky, a to v případě, kdy jsou využívaná k podnikání nebo jiné samostatné výdělečné činnosti. Vozidla s hmotností nad 12 tun jsou předmětem silniční daně vždy. Od roku 2009 se označení „alespoň 12 tun“ změnilo na „nad 3,5 tuny“. Formulář pro silniční daň naleznete ZDE.

Daň z nemovitosti

Nemovitostní daň je složena ze dvou částí: daň z pozemků a daň ze staveb. Formulář pro daň z nemovitosti naleznete ZDE.

Dědická daň

Je určena ke zdanění bezúplatného nabytí majetku po smrti předchozího majitele. Uplatňuje se ve chvíli, kdy dědic získá majetek, aniž by poskytl nějakou protihodnotu. Formulář pro dědickou daň naleznete ZDE.

Daň z příjmů fyzických osob

Jde o jednu z nejdůležitějších daní, která přináší významné prostředky do státního rozpočtu. Ani v současné krizi se daňová sazba nemění. Klesly však některé výdajové paušály, pro podnikatele vznikla možnost použít paušál na dopravu. Rodiny s dětmi mají větší daňový bonus. Formulář pro daň z příjmů fyzických osob.

Tiskové oddělení Dům financí

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí