Jak dopadnou úsporná opatření v roce 2010 na vaše peněženky?

štítek Spoření čtení na 3 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Konec roku 2009 se nesl v duchu úsporných opatření, která se projeví nejen v daních, ale i v důchodech. Co lze očekávat v příštím roce? Jak se úsporný balíček projeví ve Vaší peněžence? Připravili jsme pro vás přehled, jak se schválený balíček projeví na příjmech a výdajích v roce 2010.

Úsporná opatření, která byla zavedena v roce 2009, se týkají spotřebních daní i dani z přidané hodnoty. Zvýšení DPH a spotřebních daní se má od ledna nejvíce promítnout na cenách pohonných hmot (zvýšení o 1kč/litr), tvrdého alkoholu, cigaret (zdraží zhruba o 2.50kč na krabičku) či piva (sazba daně vzroste o třetinu, v gastronomických zařízeních se to projeví až 1kč na půllitr)  – zdražení již ohlásil Plzeňský Prazdroj nebo Budějovický Budvar. Naopak zlevnění se od příštího roku mohou dočkat některé služby, jako opravy obuvi, koženého zboží, jízdních kol, oděvů, kadeřnické a holičské služby či restaurační služby (mimo dodání tabákových výrobků a alkoholických nápojů).

Jak už tomu je zvykem každý rok, tak i pro rok 2010 jsou stanoveny nové parametry výpočtu důchodu. Více se o dílčích změnách, které nastanou od 1. ledna 2010, dočtete v následujícím odkazu: www.bu­sinessinfo.cz/…00466/5­5334.

Každý už asi ví, že k valorizaci důchodů od 1. ledna 2010 nedojde a nezvýší se ani související příplatky k důchodu podle odškodňovacích předpisů. Zachovány zůstanou i tzv. redukční hranice, tedy částky, které redukují při výpočtu důchodu výši osobního vyměřovacího základu. Zůstanou stejné jako v letošním roce, tj. 1. redukční hranice 10 500 Kč a 2. redukční hranice 27 000 Kč. V současné době jsou tak známy všechny parametry potřebné pro výpočet důchodů v roce 2010, jeho výši si můžete vypočítat zde: www.fi­nance.cz/…ucho­du-2010.

Úsporný balíček zasáhl i podporu v mateřství, která od 1. ledna skutečně klesne o více než pětinu. Avšak podle Janotova schváleného balíčku se jedná o dočasné opatření jen pro rok 2010. Pokud projde návrh lidovců, novela zákona o nemocenském pojištění, mohla by se mateřská vrátit na letošní úroveň daleko dříve, nejpozději na jaře. Naopak na současné úrovni zůstává rodičovský příspěvek, který většinou navazuje na peněžitou pomoc v mateřství. Též nedotčeno zůstane i porodné.

V případě nemocenské můžeme očekávat následující změnu. I nadále platí, že do konce prvního měsíce se nemocenská rovná 60% mzdy, kdy v prvních třech dnech se nedočkáme žádné finanční náhrady, následně dostaneme náhradu mzdy od zaměstnavatele a od 15. dne v měsíci obdržíme od státu klasické nemocenské dávky. Méně než doposud však dostaneme při nemoci nad jeden až dva měsíce, kdy v prvním případě místo 66% a v druhém místo 72% bude od 1. ledna 2010 jediná výše, a to 60%. Ovšem i toto úsporné opatření má platit pouze pro rok 2010.

Pokud se však nacházíte v situaci, kdy jste začali brát nemocenskou ještě na konci roku 2009, měli byste zpozornět. Od Nového roku se nemocenská začne poskytovat podle nových pravidel, v důsledku toho může výrazně poklesnout. Proto Vám doporučujeme zkusit si vypočítat nemocenskou pomocí následujícího odkazu: www.fi­nance.cz/…ahra­da-mzdy.

Dobrou zprávou nakonec je pokles cen energií v roce 2010. Ceny elektrické energie se pro nás sníží v průměru o 3,6%. Zlevňování se dočkáme i u zemního plynu, kdy společnost RWE Transgas v prvním čtvrtletí sníží ceny v průměru o 0,6%.

Roman Kabrhel

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí