Na jaké náhrady máme nárok při služební cestě?

štítky Právo Zaměstnání čtení na 2 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Ačkoliv většina z nás vykonává svoje zaměstnání na jednom místě, ve své kanceláři, může se samozřejmě čas od času přihodit, že po nás zaměstnavatel bude vyžadovat vykonání určitých úkolů během služební cesty. K odjezdu na služební cestu nás nemůže přinutit, pokud tak nebylo domluveno již dříve, ale ve většině případů jsme schopni a ochotni se se svým nadřízeným dohodnout a na služební cestu odjet. V takovém případě nám během našeho výjezdu mimo místo pravidelného výkonu práce náleží právo na několik druhů náhrad. Předně se jedná o stravné a o náhrady za použití vlastního vozidla. Dříve byly hodnoty těchto sazeb stanoveny vyhláškami ministerstva práce a sociálních věci, nyní je jejich výše stanovena zákoníkem práce.

Cestovní náhrady

Pokud zaměstnanec vyjíždí na služební cestu motorovým vozidlem, které je ve vlastnictví zaměstnavatele, u kterého pracuje, žádné cestovní náhrady za použití vozidla mu nenáleží. Situace se ovšem mění, pokud na pracovní cestu použije vlastní soukromé vozidlo nebo pokud si vozidlo půjčí. V tomto případě náleží zaměstnanci náhrada za každý ujetý kilometr a to jak za cestu do místa výkonu práce, tak za cestu zpáteční. Pro použití vlastního vozidla jsou stanoveny základní sazby náhrady, které se mohou zvýšit například při použití přívěsu, autobusu či traktoru. V posledních dvou případech musí sazba minimálně dvakrát převýšit sazbu základní.

Tyto údaje, které jsou pro výpočet náhrady nezbytné, jsou všem snadno dostupné na internetu. Jejich hodnota se každoročně aktualizuje. Momentálně činí jejich výše 1,10 korun za kilometr pro jednostopá vozidla a tříkolky a 3,90 korun za kilometr pro osobní auta. Je zajímavé, že co se týče sazby pro osobní automobily, její hodnota se oproti minulému roku mírně snížila z hodnoty 4,10 korun za kilometr, zatímco sazba pro jednostopá vozidla zůstale nezměněna.

Stravné

Cestovní náhrady za použití vozidla však nejsou jedinými náhradami, na které máme v rámci služební cesty nárok. Mimo nich nám totiž náleží ještě náhrada za stravné. Částka této náhrady se odvíjí podle délky naší cesty a je tedy rozdělena do tří intervalů. Pokud naše cesta trvá v rozmezí pěti až dvanácti hodin, náleží nám stravné v hodnotě 60 – 72 korun, při cestě trvající dvanáct až osmnáct hodin je to pak 92 – 110 korun a při dlouhodobějším pobytu než osmnáct hodin činí stravné 144 – 172 korun. Zaměstnavatel má samozřejmě další možnost, jak otázku našeho stravování vyřešit. Zaměstnancům může v místě výkonu služební cesty zajistit možnost bezplatného stravování a v takovém případě se stravné samozřejmě neproplácí.

Vzhledem k tomu, že mnoho podniků dnes spolupracuje se zahraničím a potřeby odjet na několik dnů za hranice našeho státu jsou čím dál tím častější, řeší zákoník práce i problematiku výkonu pracovní cesty v zahraničí. V takovém případě bychom si s českými korunami asi těžko vystačili, a tak jsou náhrady za stravné vypláceny v eurech, což vše značně usnadní. Popřípadě mohou být poskytnuty také v dolarech, britských librách či švýcarském franku. Při stanovení výše náhrady se přihlíží k tomu, do jaké země máme vycestovat. Částky jsou si ale víceméně podobné a jejich výše se v posledních letech neměnila.

Hana Hutlová

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí