Ready made společnosti nabízejí mnoho výhod

štítek Investice čtení na 2 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Pro ty, kteří již někdy kupovali společnost nebo se o tuto problematiku alespoň zajímali, není tento pojem ničím neznámým. Pro běžného člověka, který uvažuje o tom, že začne podnikat, představuje tento typ společnosti jednu z možností, jak si ulehčit cestu. Co to tedy vlastně jsou ready made společnosti?

Jedná se o nově založené společnosti, které mají již plně splacený základní kapitál a které doposud nevykonávaly žádnou činnost, mimo registrace k dani z příjmu právnických osob na finančním úřadě. Z toho vyplývá, že nemají ani žádné závazky z jakýchkoliv obchodních vztahů a jsou také často označovány jako „čisté společnosti“.

Tyto společnosti jsou zakládány výhradně za účelem jejich dalšího prodeje. Jejich hlavní výhodou je to, že jsou již zapsané v obchodním rejstříku a umožňují tak rychlejší začátek podnikání bez zbytečného vyřizování administrativy, běhání po úřadech a studování potřebné legislativy. Pokud se člověk rozhodne využít jejich nabídky, může již po podpisu nezbytných smluv u notáře jako nový jednatel za ready made společnost jednat, a to i bez toho, aniž by byly tyto změny zapsány v obchodním rejstříku. Zápis změn se provádí až následně, zhruba během jednoho týdne, a má jenom potvrzující účinek.

Další výhodu ready made společností je nenáročnost na kapitál, jelikož není nutné skládat základní kapitál společnosti. Cena za prodej společnosti se liší v závislosti na poskytovateli této služby. Všeobecně se výše této ceny pohybuje kolem čtyřiceti tisíc korun u společností s ručením omezeným a osmdesáti tisíc korun u akciových společností. Vše totiž závisí na tom, jestli je v této ceně zahrnuta celá řada poplatků nebo jestli jsou tyto poplatky vymezeny zvlášť. Co se týče právních forem ready made společností, je možno koupit jak výše zmíněné společnosti s ručením omezeným, tak akciové společnosti. Nově je pak nabízena možnost založení ready made evropské společnosti. Pokud byste projevili zájem o koupi některé z nabízených společností, budete k tomu potřebovat určité náležitosti.

Pro osobu, která bude vystupovat jako statutární orgán společnosti, je to platný občanský průkaz nebo pas a čistý výpis z rejstříku trestů ne starší než tři měsíce, který lze dnes jednoduše získat i na poště se službou Czechpoint. Společníkovi pak již stačí doložit pouze občanský průkaz nebo pas, jedná-li se o fyzickou osobu, nebo výpis z obchodního rejstříku, jedná-li se o osobu právnickou. Pro založenou společnost je nutno určit její sídlo. Pokud víte o vhodné nemovitosti, kde by se sídlo mohlo nacházet, je potřeba předložit souhlas jejího majitele s umístěním sídla společnosti a dále pak výpis z katastru nemovitosti tohoto objektu. Pokud se vám nedaří vhodné sídlo najít, lze někdy využít takzvané možnosti zasídlení v objektu firmy, od které ready made společnost kupujete.

Nabídka ready made společností k prodeji je více než bohatá a její využití může zamezit nepříjemnostem, které by člověk musel podstoupit, pokud by všechny nezbytnosti vyřizoval sám. Firmy, jež poskytují tyto služby, mívají ve své nabídce i základní poradenství, které začínajícím podnikatelům umožní zvládnout první momenty v novém prostředí.

Hana Hutlová

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí