Bankomaty nejen na výběr peněz

štítek Účty čtení na 2 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

V posledních letech jsme si je zvykli míjet na každém rohu a málokdo si již uvědomuje, jak moc nám zjednodušují život. Bankomaty šetří náš čas a jsou jedním z mnoha faktorů, které rozhodují při výběru naší banky.

Úplně první bankomat na světě byl zkonstruován vynálezcem Lutherem Georgem Simjianem a byl umístěn ve městě New York už v roce 1939. U nás se toto zařízení objevilo mnohem později, až na počátku devadesátých let dvacátého století. Nicméně si mezi lidmi našlo velice rychle oblibu a dnes lze v našem státě napočítat již několik tisíc bankomatů.

Pokud byste hledali vymezení slova bankomat, narazili byste na definici, která říká, že se jedná o samoobslužné zařízení sloužící držitelům platební karty k výdeji peněžní hotovosti. Toto tvrzení už však dávno neplatí, a i když je výběr peněz určitě tou nejčastější službou, jíž využíváme hlavně v případech, když nám dochází hotovost, nabízejí dnes bankomaty mnohem více možností, kterých lze využít.

Při použití bankomatu si můžete snadno zjistit zůstatek na vašem bankovním účtu, ujistit se o platnosti vaší platební karty, změnit PIN, dobít si předplacenou kartu mobilních operátorů nebo si u svého mobilního telefonu jednoduše aktivovat roaming. Některé banky dokonce nabízejí možnost zaplatit skrze platební kartu složenky, čímž se vyhnete nepříjemným frontám na poštách. Relativní novinkou je také možnost vkladu hotovosti na účet právě přímo přes bankomat. Tuto službu asi nejvíce využívají podnikatelé, pro které je jednodušší ukládat tržby rovnou na účet, než si je přes noc ukládat do trezorů.

Vklad bývá prováděn v české měně, někdy i v eurech nebo jiných světových měnách a v rámci jedné transakce nesmí přesáhnout bankou stanovený limit. Peníze se nevkládají jednotlivě, ale ve srovnaném balíčku či obálce. Jako výhoda se jeví fakt, že za vás na účet může uložit peníze i takzvaná třetí osoba, tedy člověk, který není majitelem účtu. Pokud by jím toto uložení bylo provedeno běžně skrze pobočku banky, zaplatili byste za transakci zbytečně vysoké poplatky a nadto byste byli omezeni otevírací dobou pobočky.

Nicméně všude, kde jsou četné přednosti, nalezneme i nějaké nevýhody. V tomto případě je to skutečnost, že možnost vkladu peněz přes bankomat stále neposkytují všechny banky a i u těch, které ji ve své nabídce mají, je potřeba se dopředu informovat, které z bankomatů jsou k tomuto účelu vhodné. I přes toto omezení je zmíněná služba určitě krokem vpřed.

Některé banky se více starají i o své zrakově postižené klienty. Pro ně byly vytvořeny speciální bankomaty, které mají zabudovaný hlasový návod a pomocí sluchátek tak usnadňují manipulaci s bankomatem.

Další službou, která ještě není mezi veřejností tolik povědomá, jsou takzvané tankomaty. Jsou to automaty, které najdete jen na několika místech, přesto se nedají přehlédnout. Jsou umístěny hned vedle stojanů s pohonnými hmotami a umožňují platbu bez přítomnosti obsluhy. Svou platební kartu vložíte do tohoto typu automatu a zvolíte si částku, za kterou chcete načerpat pohonné hmoty.

Dá se předpokládat, že i do budoucna dojde k rozšíření této a dalších služeb tak, aby byli klienti bank co nejvíce spokojeni.

Hana Hutlová

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí