DopisOnline od České pošty

štítek Stalo se čtení na 2 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

I v dnešní době, kdy se používání elektronické komunikace, a to ve vztahu jak k našim rodinným příslušníkům, tak k našim spolupracovníkům a obchodním partnerům, dostává stále více do popředí a nalézá si oblibu mezi širokou veřejností, existují stále okolnosti, kdy je odeslání písemnosti klasickým způsobem žádoucí. Také se ale neradi dostáváte do takové situace, kdy potřebujete odeslat jeden či několik dopisů a i kvůli takovéto zdánlivé maličkosti musíte strávit relativně hodně času jejím vyřizováním?

Právě pro takové případy přichází Česká pošta se službou, která pomůže veškeré vaše starosti s vyřizováním dopisů vyřešit. Jedná se o službu, která nese název DopisOnline a která má velkou šanci stát se do budoucna velice populární. V čem tedy spočívá podání dopisu online a jaké jsou výhody tohoto podání?

Pokud se rozhodnete této služby využít, nepodáte dopis v klasické papírové, ale v elektronické formě (ve formátu PDF). Využijete tedy svůj čas efektivně bez toho, aniž byste ho zbytečně trávili na poště. Rozdíl oproti klasické elektronické poště je v tom, že dopis, který vy odešlete v elektronické podobě, bude doručen formou klasického vytištěného dopisu. Můžete tak zasílat například faktury, pozvánky, upomínky i klasické dopisy ve formě obyčejného psaní, doporučené zásilky či zásilky s dodáním do vlastních rukou a to vše online, tedy dvacet čtyři hodin denně, sedm dní v týdnu. Nejste tak limitováni otevírací dobou poboček pošty a ušetříte na tisku, papíru, nákladech na obálky a známky. Navíc v případě elektronického podání zásilky do 16 hodin odpoledne vám bude garantováno její dodání do druhého dne.

V rámci jedné zásilky můžete odeslat až 8 stran v klasickém formátu A4. Daný soubor pošlete prostřednictvím zabezpečeného přenosu České poště. Je třeba správně uvézt a hlavně umístit adresu odesílatele i adresáta. K tomu, abyste tento krok provedli správně, vám poslouží online dostupná šablona. S pomocí této šablony by správné uvedení adres nemělo být problémem. Navíc, pokud se naučíte službu využívat častěji, stane se pro vás tento krok rutinou. Psaní, které potřebujete odeslat, pošta sama vytiskne a zkompletuje. Můžete si vybrat mezi černobílým i barevným tiskem. Během vyřizování zásilky se samozřejmě pracovníci pošty řídí dodržováním listovního tajemství.

A jaké jsou ceny a způsoby platby za tuto službu? Především zaleží na tom, zda se rozhodnete pro registraci, z které vám vyplynou některé další výhody (možnost platit zpětně či posílat zásilky ze zahraničí), nebo využijete služby jen jako nezaregistrovaný zákazník. Neregistrovaní zákazníci platí za službu pomocí sms, registrovaní si mimo to mohou dále vybrat mezi fakturou a platbou SIPO. Cena za barevný tisk jedné strany je 5 Kč, za černobílý 1,70 Kč. Stejnou částku zaplatíte za jednu obálku. Poštovné je pak pro obyčejnou zásilku stanoveno na 10 Kč, pro doporučenou na 26 Kč. Veškeré doplňující informace jsou dostupné na internetových stránkách České pošty (www.cpost.cz). Pokud by během vyřízení zásilky došlo ke vzniku jakéhokoliv problému a vy jste nebyli se službou spokojeni, je vždy možné podat a vyřídit reklamaci snadno za pomoci emailu a to po dobu jednoho roku ode dne elektronického podání zásilky.

Hana Hutlová

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí