Ceny ropy

štítek Cestování čtení na 2 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

V období, kdy se na nás ze všech stran a ze všech možných medií hrnou zprávy a o dalším zdražování a zvyšování cen elektřiny a plynu a kdy obavy z dopadu účinků světové ekonomické krize dopadají i na naše občany, je alespoň příjemnou skutečností, že ceny pohonných hmot výrazně klesly a dostaly se po dlouhodobém průměru okolo třiceti korun za litr na úroveň něco málo přes dvacet korun za litr.

Takové ceny by byly ještě nedávno spíše jen pouhým snem automobilistů. Příčinu lze hledat v poklesu ceny ropy, která se v předvánočním období dostala na své téměř pětileté minimum. Další pokles se zatím nekoná a dochází spíše k postupné stabilizaci cen, nicméně žádné prudké zdražování se také neočekává. Lednové ceny by se měly pohybovat okolo 34,90 dolarů za barel a u únorového termínu je plánován mírný nárůst. Na situaci snižování ceny ropy reagovali ministři kartelu Organizace zemí vyvážejících ropu OPEC, kteří doposud kontrolují čtyřicet procent objevených zásob ropy. Ti se dohodli na snížení celkového limitu těžby ropy a to o rekordní objem představující 2,2 milionu barelu denně. Nízká cena ropy objevující se na mezinárodních trzích jim očividně nevyhovuje a tak se snaží vymyslet krok, který by opět vedl k jejímu nárůstu. Ani toto jejich zakročení však zatím poklesu ceny ropy nedokázalo zabránit. Za tak enormní pokles ceny ropy, který se v nedávném období odehrál, bývají považovány spekulativní obchody, které neměly mnoho společného s fyzickou poptávkou.

Jako další faktor, který toto jen umocnil, bylo další oslabování americké měny dolaru. Je možné, že cena ropy má stále dostatečný prostor k oslabování. Ekonomika se totiž nachází v období hluboké deprese a nelze proto ani předpokládat, že by vzrostla poptávka a tím spotřeba ropy. Ta v mnoha případech spíše mírně poklesne. Cena ropy pak bude odvozována pouze od nákladů na její těžbu, nákladů na dopravu a požadovaného zisku producentů. Sdružení OPEC se bude snižováním těžby ropy vyhnat její cenu opět nahoru a to přibližně k hodnotě 75 dolarů za barel. Dalším krokem, který zvažuje, je navázání možné spolupráce s dalšími zeměmi, které prozatím součástí kartelu nejsou. Sem by se mělo zařadit především Rusko, Mexiko či Norsko. Tyto země by pak po vzájemné dohodě také přikročily k omezení těžby. Snižování těžby ropy však nebude mít dopad jen na její cenu, ale bude mít zprostředkovaně účinky například i na lodní dopravce. OPEC totiž podle slov svého předsedy disponuje tak velkými zásobami ropy, že by bylo nehospodárné a velmi drahé je dlouhodobě skladovat. Fakt, že by je OPEC měl nechat plout na moři, by se však prodražil ještě více. A tak snížení těžby ropy ovlivní lodní dopravce tím, že ti nebudou moci plně využít svých kapacit.

Hana Hutlová

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí