Spořte výhodně pro vaše děti!

štítek Úvěry a půjčky čtení na 2 minuty

foto: Dům financí

Každý rodič chce pro své dítě jen to nejlepší, a proto již od jeho narození myslí na zajištění jeho budoucnosti. Mezi důležité aspekty dospívání každého dítěte patří mimo zdraví, vzdělání a zkušeností i dostatek finančních prostředků…

Doby, kdy jsme našim dětem přispívali na budoucnost pomocí vkladních knížek, jsou dávno pryč. V dnešní době je nutné se po možných variantách spoření důkladněji informovat.

Pokud si uložíme jako kritérium věk dítěte, nabízí se několik možných způsobů. Je-li dítěti více než patnáct let a dosud nemělo na sebe uzavřeno žádné spoření, nejlepší se může jevit varianta využívající stavebního spoření. Zhodnocení na stavebním spoření je garantováno a na dobu šesti let je nejjistějším zhodnocením prostředků, které se poté mohou využít na cokoliv – např. zajištění studií, koupě dopravního prostředku, koupě menšího bytu. Při sjednávání stavebního spoření si můžete být jisti, že žádné velké rozdíly mezi spořitelnami nenajdete.

Pokud se vám v nejbližší době narodilo nebo narodí dítě, nejlepší variantou spoření se může jevit forma využívající investičních fondů. Vycházíme-li z předpokladu, že dítě ještě více než deset let nevyužije uložené prostředky k financování nějakého záměru, je to dost dlouhá doba na to, aby se riziko plynoucí z investování do podílových fondů minimalizovalo. Můžeme tedy zde využít produktů investičních firem jako např. Conseq, který se svým produktem Baby invest zhodnocuje úložky průměrně i deseti procenty ročně, samozřejmě pokud se alokují do akcií. Jinak můžeme využít společnosti Pioneer, kde jejich produkt Rentier invest využívá systému postupného zamykání výnosů, takže je zde riziko opět diverzifikováno.

Další variantou, jak peníze pro děti výhodně zhodnotit a k tomu naše potomky ještě výhodně pojistit proti úrazu či dalším rizikům plynoucím z mládí, je využít specializovaných životních pojistek pro děti. Dnešní pojišťovny nabízejí celou řadu spořících/pojis­tných programů děti. Tak například Generali má od 1.1.2006 ve své nabídce investiční pojištění Clever Invest Junior, který nabízí klientům všechny výhody investičního pojištění, tzn. zhodnocování uložených peněžních prostředků vložených do pojištění v podílových fondech. Generali též dává svým klientům možnost sjednat k tomuto pojištění kvalitní úrazové pojištění za velmi nízkou cenu – nižší, než kdyby se sjednávalo samostatně. U ČSOB mohou klienti pro své dítě uzavřít životní pojištění Čtyřlístek, které zajišťuje komplexní pojistnou ochranu dětí i těch, kdo o ně pečuje.

Uniqa nabízí produkt Motýlek, který je pro cílovou skupinu dětí ve věku 0–18 let a jejich rodiče nebo prarodiče. Životní program Motýlek může trvat až do 26 let věku potomka, pojistné lze hradit běžným způsobem i jednorázově. Podobné programy životního pojištění nabízí také Kooperativa (Životní pojištění Radost) a Česká pojišťovna (Životní pojištění Sluníčko).

Přemýšlíte-li snad teď nad tím, jak pro své dítě udělat co nejvíce a nejste z tohoto přehledu zrovna moudří, kontaktujte našeho poradce pro bližší informace.

Inna Sarkisyan

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí