Pavel Niedoba: ETH má obrovské slabiny. MiCA nás bude stát milion. Coinbase ručí majetkem klientů

štítky FINFOCUS podcast Rozhovory přečtete do minuty

foto: Dům financí

Do 3. dílu FINFOCUS podcastu jsme si pozvali p. Pavla Niedobu na téma regulace kryptoměn, konkrétně nařízení MiCA (Evropské nařízení o kryptoaktivech z anglického Markets in Crypto-Assets), které stanovuje jednotná pravidla pro vydavatele kryptoaktiv. Pavel úspěšně založil a provozuje již od roku 2013 krypto směnárnu. Dnes je to největší směnárna kryptoměn v ČR s více než 40 tis. klienty a objemem zprostředkovaných transakcí přes 8 mld. Kč.

Pavel k nám do studia mimo jiné přijel na motorce a jeho směnárnu vybudoval v duchu hesla „stay punk“. Dříve se živil jako programátor pro velké finanční instituce.

V rámci tohoto 1,5 hod. dlouhého rozhovoru jsme probrali řadu zajímavých oblastí: regulace kryptoaktiv v ČR, rizika nákupu a prodeje kryptoměn, podvody a nekalé praktiky, AML zákon o prání špinavých peněz, investice prostřednictvím ETF, daňové aspekty, na co vše si dávat pozor, chyby v kódování kryptoměn, jak jednotlivé kryptoměny fungují a mnoho dalšího.

Host: Pavel Niedoba, Simplecoin

Moderátor: Emil Brož, dumfinanci.cz

Slovo moderátora:

Pavla Niedobu jsem poznal ještě, když nebyl CEO největší krypto směnárny v ČR s více než 40 tisíci klienty, ale programátorem pro finanční instituce. Já jsem si od něj tenkrát pronajal garáž v Praze 4 a on se zase stal naším klientem při financování jeho domu.

Sledoval jsem jeho cestu, kdy využil fenoménu kryptoměn a založil si úspěšnou krypto-směnárnu. V průběhu rozhovoru jsem pochopil, že se nejzajímavější věci dozvíme, když prostě nechám Pavla mluvit. Proto je tento rozhovor v délce celovečerního filmu, ale kdo se o tuto oblast zajímá, tak se určitě nudit nebude, protože Pavel má dost specifický styl humoru 😀

Doplnění: Já do kryptoměn neinvestuji (pouze z hlediska IT jsem si vyzkoušel jejich provoz a jak fungují) a rozhodně toto není investiční rada, aby jste začali. Rozhovor má pouze edukativní a informativní charakter ‼️

Emil Brož

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Reklama

Populární na Dům financí