Poradna: Krácení nemocenské u zkráceného úvazku

štítek Poradna čtení na 2 minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Radka: Pracuji na zkrácený úvazek, teď jsem nemocná. Budu mít vůbec nárok na peníze od zaměstnavatele během nemoci? Jak se mi bude počítat potom nemocenská? Budu nějak znevýhodněna kvůli tomu, že pracuji 6 hodin denně a nikoliv 8 hodin denně jako většina zaměstnanců?

Nárok na nemocenskou vzniká pouze ze zaměstnání zakládajícího účast na nemocenském pojištění. To znamená, že se musí z daného zaměstnání odvádět povinné pojistné. Ze zkráceného úvazku se vždy platí povinné pojistné, proto mají i zaměstnanci pracující na zkrácený úvazek nárok na peníze během nemoci. Z důvodu pracovní neschopnosti tedy nezůstanete bez finančních prostředků.

Náhradu mzdy vyplácí zaměstnavatel

V prvních dvou týdnech nemoci náleží náhrada mzdy, kterou vyplácí zaměstnanci zaměstnavatel. I zaměstnanci pracující na zkrácený úvazek přitom mají nárok na náhradu mzdy. Částka náhrady mzdy závisí na dosahovaném předchozím příjmu a náleží pouze za dny, které by byly pro zaměstnance pracovní. Z důvodu práce na 6 hodin je pochopitelně náhrada mzdy nižší, než když má zaměstnanec pracovní den o rozsahu 8 hodin. Při samotném výpočtu však k žádném zkrácení nebo znevýhodnění z důvodu práce na zkrácený úvazek nedochází.

Nemocenská náleží od 15. dne pracovní neschopnosti

Při delší pracovní neschopnosti se vyplácí nemocenská, která náleží od 15. dne pracovní neschopnosti. I při práci na zkrácený úvazek vzniká nárok na nemocenskou. Výpočtová formule je shodná při práci na plný i při práci na zkrácený úvazek. Při práci na zkrácený úvazek je však průměrná měsíční mzda zpravidla nižší než při práci na plný úvazek, z tohoto titulu je i výše nemocenské nižší, než když je vykonávána práce na plný úvazek.

TIP: Kalkulačka nemocenské v roce 2024

Závěrem

Z důvodu výkonu zaměstnání na zkrácený úvazek nejste nijak omezena v čerpání náhrady mzdy a následné nemocenské při pracovní neschopnosti. Výpočtové formule jsou stejné, avšak Vaše hrubá mzda ze zkráceného úvazku je nižší než z plného úvazku, což se samozřejmě promítá do výpočtu nemocenské.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí