Poradna: Vysoká daň z příjmu a nízký starobní důchod

štítek Poradna čtení na 2 minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Vladimíra: Dlouhodobě jsem podnikala a k tomu měla příjem z nájmu, ze kterého jsem platila daně. Přestože jsem platila daň z příjmu z podnikání i z nájmu, tak mi byl přiznán starobní důchod necelých 15 tisíc korun. Jak je možné platit vysokou daň z příjmu a mít nízký důchod?

Měsíční částka starobního důchodu závisí na výši rozhodných příjmů od roku 1986 a získané době pojištění v celých ukončených letech. Při výpočtu starobního důchodu se hodnotí příjmy, ze kterých bylo zaplaceno sociální pojištění, v letech 1986 až 2022, kdy dřívější příjmy se přepočítávají na současnou úroveň pomocí koeficientů a následně se z nich vypočítá průměrná hrubá měsíční mzda v současné hodnotě. Pro důchodové účely jsou rozhodující příjmy, ze kterých bylo zaplaceno sociální pojištění a nikoliv příjmy, ze kterých byla zaplacena daň z příjmu.

Příjem z nájmu

Vzhledem k tomu, že z příjmů z nájmu dle § 9 zákona o dani z příjmu se neplatí sociální pojištění, tak tyto příjmy nevstupují do výpočtové formule důchodu. I když jste z nájmu platila daň z příjmu, tak tyto příjmy Vám výši důchodu neovlivní. Příjmy z nájmu dle § 9 zákona o dani z příjmu nemají vliv na výši důchodu.

Vyměřovací základy z podnikání

OSVČ vypočítávají roční sociální pojištění z vyměřovacího základu, což je rozhodující údaj pro výpočet starobního důchodu. Vyměřovací základ za rok 2023 je ve výši poloviny daňového základu. Většina OSVČ je na tom hůře než zaměstnanci, protože se nehodnotí roční příjem ani roční zisk.

TIP: Kalkulačka starobního důchodu

Praktický příklad

Podnikatel XY má za rok 2023 roční příjem 880000 Kč a výdaje uplatní 60% výdajovým paušálem. Daňový základ je 352000 Kč (880000 Kč × (880000 Kč × 60 %). Vyměřovací základ 176000 Kč (352000 Kč × 50 %) odpovídá hrubé mzdě 14667 Kč.

Závěrem

I když jste platila vysokou daň z příjmu, tak můžete mít značně podprůměrný důchod. Příjem z nájmu se totiž pro důchodové účely nezapočítává a u OSVČ jsou rozhodujícími částkami roční vyměřovací základy a nikoliv dosažené zisky.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí