Poradna: Budu mít vůbec nárok na mateřskou?

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Adriana: Nyní jsem stále na mateřské se svojí dcerou, ale jsem již těhotná. Mám pracovní smlouvu. Dostanu mateřskou na své druhé dítě, když mezitím nenastoupím do práce?

Vzhledem k tomu, že Vám stále trvá pracovní poměr, tak budete mít nárok i na mateřskou na druhé dítě. Mateřská se klasicky pobírá od osmého až šestého týdne před očekávaným dnem porodu, a to po dobu 28 týdnů. Z důvodu těhotenství během pobírání rodičovského příspěvku Vám tedy nárok na mateřskou rozhodně nezaniká.

Mateřská se nebude nijak snižovat

I když nebudete nastupovat na mateřskou ze zaměstnání a nebudete mít v nejbližší době před nástupem na mateřskou mzdu, ze které byste platila sociální pojištění, tak nebudete při výpočtu mateřské nijak znevýhodněna. Dle § 19, odstavce 3) zákona o nemocenském pojištění platí, že v případě nároku na další peněžitou pomoc v mateřství (mateřskou) během trvání stejného zaměstnání v období do 4 let věku předchozího dítěte, což je dle formulace dotazu i Váš případ, se za denní vyměřovací základ (částky, ze které se mateřské vypočítá) považuje denní vyměřovací základ zjištění pro výpočet předchozí peněžité pomoci v mateřství, když je vyšší než denní vyměřovací základ zjištění pro výpočet další peněžité pomoci v mateřství.

Závěrem

Z výše uvedeného tedy vyplývá, že mateřskou dostanete i na druhé dítě a mateřskou nemůžete mít nižší než na starší dítě.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí