Poradna: Odstupné z DPČ

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Irena: Dva roky si v důchodu přivydělávám na dohodu o pracovní činnosti. Nyní zaměstnavatel již se mnou nepočítá. Mám jako důchodkyně nárok na odstupné?

Podmínky pro výplatu odstupného jsou uvedeny v § 67 zákoníku práce. Pobírání starobního důchodu není žádným limitem pro nárok na odstupné. To znamená, že starobní důchodci mají při naplnění zákonných podmínek nárok na odstupné za stejných podmínek jako ostatní zaměstnanci.

U DPČ není nárok na odstupné

V zákoníku práce jsou podmínky u dohody o pracovní činnosti upraveny v § 76 a následně i v § 77. Právě dle § 77, odstavce 2) v roce 2023 platí, že není-li v zákoníku práce stanoveno jinak, vztahují se na práci na dohodu o pracovní činnosti stejné podmínky jak pro výkon práce v pracovním poměru, to však neplatí, pokud se jedná o záležitosti v tomto odstavci taxativně vyjmenované, což je právě i případ odstupného

Nárok na odstupné nevzniká

Z důvodu ukončení zaměstnání vykonávaného na dohodu o pracovní činnosti Vám nárok na odstupné nevzniká, stejně jako ostatním zaměstnancům pracujícím na DPČ. Důvodem není pobírání starobního důchodu, ale skutečnost, že z dohody o pracovní činnosti odstupné dle aktuálně platné zákonné úpravě odstupné nenáleží.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí