Poradna: Nástup do zaměstnání předčasného důchodce

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Jan: Od jara pobírám na účet předčasný důchod, nyní mám však možnost nastoupit do zajímavého zaměstnání. Můžu jako předčasný důchodce začít pracovat na normální pracovní smlouvu?

Předčasní důchodci nemohou současně pobírat na účet předčasný důchod a příjem ze zaměstnání, ze kterého vzniká povinnost platit sociální pojištění. Tato podmínka platí až do dosažení řádného důchodového věku. Jakmile dosáhne předčasný důchodce řádného důchodového věku, tak může současně pobírat důchod a k tomu libovolný příjem.

Sociální pojištění ze zaměstnání

Z klasické pracovní smlouvy se vždy platí sociální pojištění. Pracovat na normální pracovní smlouvu tedy jako předčasný důchodce můžete, ale nebude Vám po tuto dobu náležet výplata předčasného důchodu.

Plnění oznamovací povinnosti

Skutečnost, že pobíráte předčasný důchod jste povinen oznámit zaměstnavateli a ten musí zaslat na místně příslušnou OSSZ „Hlášení o zaměstnání poživatele předčasného starobního důchodu“. Po dobu výkonu takového zaměstnání Vám tedy nebude náležet výplata předčasného důchodu, případně neoprávněně obdržený předčasný důchod by bylo nutné vrátit. Spolu se zaměstnavatelem si tedy budete muset splnit svoji oznamovací povinnost.

Práce na DPP

V praxi si většina předčasných důchodců přivydělává na dohodu o provedení práce s hrubou měsíční odměnou 10000 Kč a méně, neboť z takové odměny se v roce 2023 neplatí sociální pojištění a je možné současně pobírat odměnu z DPP a státní důchod. Do limitu u DPP je přitom možné v roce 2023 pracovat pro více zaměstnavatelů současně.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí