Poradna: Změna názoru a zpětné přiznání důchodu

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Rostislav: Mám již důchodový věk a stále pracuji. O starobní důchod jsem zatím nepožádal, měl jsem obavu, aby zaměstnavatel se mnou stále počítal, rád chodím do práce. Rovněž mi bylo řečeno, že při pozdějším odchodu do důchodu budu mít vyšší důchod. Je nějaká možnost své rozhodnutí ještě změnit?

Své rozhodnutí můžete ještě změnit, neboť o starobní důchod je možné požádat zpětně. Při zpětné žádosti o starobní důchod je nutné počítat s tím, že nárok na výplatu důchodu zaniká uplynutím pěti let ode dne, za který důchod náleží. Zjednodušeně řečeno důchod lze doplatit maximálně pět roků zpátky.

Výpočet v roce 2022 byl výhodnější

Výpočtová formule starobního důchodu v roce 2022 byla příznivější než v roce 2023, což je s ohledem na zpětnou žádost starobního důchodu důležité. Při pozdějším odchodu do starobního důchodu a tzv. práci na procenta je následný měsíční důchod vyšší, neboť za každých odpracovaných 90 kalendářních dní se zvyšuje zápočet o 1,5 % výpočtového základu.

Žádné pracovní omezení

Z důvodu přiznání starobního důchodu nedochází k žádnému pracovnímu omezení. I když budete pobírat starobní důchod na účet, tak budete moci stále pracovat na plný úvazek, a to i na smlouvu na dobu neurčitou a výše Vaší hrubé mzdy nebude nijak ovlivněna.

Pobírání důchodu a mzdy současně

Vzhledem k tomu, že výhoda práce na tzv. procenta se finančně projeví až poměrně za dlouho, tak většina penzistů v praxi pobírá důchod a mzdu současně. Aktuální měsíční příjem je v takovém případě vyšší o částku důchodu, přičemž právě v prvních letech v penzi jsou finanční nároky nejvyšší, neboť mladí penzisté chtějí ještě např. cestovat.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí