Co způsobuje nečekaný pokles ceny Bitcoinu?

štítky Investice Kryptoměny čtení na 2 minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Bitcoin zažil nečekaně klidný měsíc, který byl následován neočekávaným propadem ceny. Právě když velké finanční instituce, jako je BlackRock, podaly žádost o vytvoření Bitcoinového ETF u Komise pro cenné papíry a burzy v USA, cena Bitcoinu se zastavila. Toto jedno z nejvolatilnějších aktiv se pohybovalo v rozmezí mezi 29500 a 29500 dolary. Cena Bitcoinu se nijak nezměnila ani po snížení úvěrového ratingu USA. Avšak až 18. srpna došlo k výraznému poklesu ceny Bitcoinu na 26200 dolarů.

Nejasné důvody poklesu

Oslabení ceny Bitcoinu přišlo téměř jako blesk z čistého nebe. Dokonce i v době psaní tohoto článku se odborníci na kryptoměny neshodli na přesných důvodech tohoto propadu. Často se objevovaly spekulace, že Elon Musk prodal své Bitcoiny nebo že investoři do Bitcoinu se začali stahovat a hledat bezpečnější finanční aktiva. Avšak tato vysvětlení jsou trochu nepřesvědčivá. I když je pravda, že zájem investorů i veřejnosti se momentálně soustředí na dluhopisy, těžko si lze představit, že investoři do kryptoměn, kteří hledají rychlý zisk, by byli spokojeni s investicí do desetiletého amerického dluhopisu s výnosem 4,3 % za rok. Pokles ceny Bitcoinu jistě není důsledkem zvýšeného zájmu investorů o dluhopisy.

Signál pro investory

I když nemusíme být zastánci kryptoměn, nesmíme podceňovat vývoj ceny Bitcoinu. Cena Bitcoinu totiž může být indikátorem toho, jak jsou investoři ochotni riskovat. Když cena roste, zvyšuje se i apetit investorů k rizikovým investicím. Naopak pokles ceny Bitcoinu může signalizovat pokles zájmu o rizikové investice. To platí obzvláště u technologických akcií, které jsou známé svou volatilitou. Bitcoin lze také vnímat jako indikátor přebytku hotovosti na trzích. Jeho prudký růst v posledních letech byl způsoben velkým množstvím dostupného kapitálu. Jinými slovy, investoři měli tolik peněz, že nakupovali téměř vše, včetně Bitcoinu. Propad ceny Bitcoinu by tak mohl signalizovat nedostatek hotovosti na trzích, což by mohlo negativně ovlivnit ceny akcií.

Matěj Široký

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí