Poradna: Prominutí dlužného zdravotního pojištění

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Robert: V podnikání se mi v minulých letech nedařilo. Aktuálně mám u své zdravotní pojišťovny dluhy na pojistném i penále. Existuje nějaká možnost, že by mi bylo dlužné pojistné alespoň částečně prominuto?

OSVČ vykonávající hlavní činnost musí vždy platit zdravotní pojištění. V případě, že je skutečný vyměřovací základ (polovina daňového základu) nižší než minimální vyměřovací základ, tak je vypočteno zdravotní pojištění alespoň v minimální výši. Zdravotní pojištění musí být vždy placeno a jedná se o povinnou daň. V případě, že není dlužné veřejné zdravotní pojištění uhrazeno řádně a včas, potom předepisují zdravotní pojištění penále.

Pojistné musí být vždy uhrazeno

Zdravotní pojišťovny nemohou dlužníkům prominout dlužné pojistné, a to ani částečně. Při splnění zákonných podmínek a povinností může být prominuto či snížení penále. Pojistné na veřejné zdravotní pojištění však nikoliv.

Úhrada ve splátkách

Dlužné pojistné Vám doporučuji uhradit co nejdříve, pokud to není možné jednorázově, potom si zkusit vyjednat se zdravotní pojišťovnou splátkový kalendář. Současně doporučuji se informovat, v jakém stavu je řízení ohledně penále a učinit případné kroky ke snížení či prominutí penále. Vhodné je danou záležitost řešit osobně na příslušné pobočce.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí