Poradna: Nejdřívější termín předčasného důchodu

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Marta: Teď je mi 59 let, v lednu 2024 mi bude 60 let. Kdy mohu do důchodu, vychovala jsem dvě děti.

Narodila jste se v roce 1964 a vychovala jste dvě děti, takže dle přílohy zákona o důchodovém pojištění č. 155/1995 Sb. v platném znění je Váš řádný důchodový věk 64 let a 2 měsíce, jak správně píšete. Do předčasného důchodu můžete dle aktuálně platné legislativy odejít nejdříve v 60 letech.

Sledování legislativních změn

Nyní se však připravují legislativní změny, přičemž jednou z navrhovaných změn je možnost odchodu do předčasného důchodu nejdříve tři roky před dosažením řádného důchodového věku. Zdali dojde během legislativního procesu k úpravě návrhu, jaká bude účinnost jednotlivých opatření a zdali budou přechodná opatření, to vše se bude přesně vědět až po úspěšném legislativním procesu důchodových změn. Z výše uvedeného Vám doporučuji sledovat aktuální důchodové změny, např. na našich webových stránkách.

Krácení za předčasnost

Při případném odchodu do předčasného důchodu je nutné počítat s trvalým krácením za předčasnost, které se provádí za každých započatých 90 kalendářních dní. S ohledem na výši předčasného důchodu tedy není jedno, zdali se do předčasného důchodu odejde např. 1080 dní před dosažením řádného důchodového věku, kdy je krácení za 12 × započatých 90 kalendářních dní nebo se do předčasného důchodu odejde 1081 dní před dosažením řádného důchodového věku, kdy je krácení za 13 × započatých 90 kalendářních dní.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí