Poradna: Kdy si podat žádost o předčasný důchod?

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Lenka: Narodila jsem se v dubnu 1962 a mám dvě děti, v říjnu 2023 chci jít do předčasného důchodu. Kdy si mám podat žádost?

Narodila jste se v roce 1962 a vychovala jste dvě děti, Váš řádný důchodový věk je 63 let a 2 měsíce. Do předčasného důchodu jste mohla nejdříve odejít v 60 letech, nyní již můžete do předčasného důchodu odejít kdykoliv.

Volba termínu předčasného důchodu

Při volbě termínu odchodu do předčasného důchodu počítejte s tím, že krácení se provádí za každých započatých 90 kalendářních dní předčasnosti. S ohledem na měsíční částku starobního důchodu tedy není jedno, kdy přesně se do předčasného důchodu odejde. Měsíční částka předčasného důchodu závisí na rozhodných příjmech (tzv. osobním vyměřovacím základu), získané době pojištění v celých ukončených letech, a právě krácení za předčasnost. V případě, že lze pozdějším odchodem do předčasného důchodu o několik dní později ukončit další celý rok pojištění, tak se opět vyplatí odejít do důchodu až po ukončení dalšího celého roku pojištění.

Kdy lze nejdříve podat žádost o důchod

Žádost o starobní důchod je možné podat nejdříve 4 měsíce před požadovaným termínem. O starobní důchod je možné žádat i zpětně. O předčasný důchod zpětně žádat nelze.

Orientační výpočty předčasného důchodu je možné provést v naší kalkulačce, viz: Kalkulačka předčasného důchodu

Pozor na důchodové změny

V případě, že úspěšně projdou legislativním procesem navrhované zákonné změny ohledně předčasných důchodů, potom by se mimo jiné od září 2023 zvýšilo krácení za předčasnost a omezila valorizace až do dosažení řádného důchodového věku. Doporučuji Vám tedy sledovat aktuální legislativní vývoj a případně odejít do předčasného důchodu ještě před těmito negativními změnami pro předčasné důchodce.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí