Poradna: Předčasný důchod bez výplaty a následné uvolnění důchodu

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Ivana: Jsem ročník narození 1962 a vychovala jsem jednoho syna, dobu pojištění mám 45 let. Chci požádat v roce 2023 o předčasný důchod bez výplaty a pokračovat v zaměstnání. Co když budu muset zaměstnání brzy ukončit, když se budu muset starat o otce, jehož zdravotní stav se zhoršuje? Lze dostávat důchod dříve než v roce 2025, kdy dosáhnu důchodového věku?

Když si požádáte o předčasný důchod bez výplaty, tak si následně můžete požádat o výplatu důchodu dříve než při dosažení řádného důchodového věku. Před výplatou se důchod upraví v závislosti na délce zaměstnání. Neplatí tedy, že při vyřízení předčasného důchodu bez výplaty je nutné pracovat až do dosažení řádného důchodového věku.

Měsíční částka uvolněného důchodu

Jak vysoká měsíční částka starobního důchodu bude následně uvolněna, to bude záviset na tom, jak dlouho budete během pobírání předčasného důchodu pracovat a z příjmu odvádět sociální pojištění a od kterého termínu začnete starobní důchod pobírat.

Příspěvek na péči o otce

Na doplnění uvádím, že Váš otec si může požádat o příspěvek na péči, přičemž jeho výše závisí na přiznaném stupni závislosti (I. až IV. stupeň dle zdravotního stavu). Souběh starobního důchodu a příspěvku na péči je možný. Příspěvek na péči slouží k financováním péče, kterou není schopen příjemce sám zvládat.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí