Poradna: Nástup dcery na střední školu a zvýšení vdovského důchodu

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Aneta: Dcera půjde příští rok na střední školu, budu mí tedy vyšší výdaje. Mohu si z tohoto důvodu zažádat o zvýšení vdovského důchodu?

Vdovský důchod se skládá ze základní výměry a procentní výměry. Základní výměru důchodu mají všichni příjemci státního důchodu stejně vysokou a v roce 2023 činí 4040 Kč. Procentní výměra vdovského důchodu činí polovinu procentní výměry důchodu, kterou zemřelý manžel pobíral nebo na který by měl nárok.

Rozhoduje tedy pouze průběh pojištění zemřelého manžela

Měsíční částka vdovského důchodu tedy závisí pouze na průběhu pojištění zemřelého manžela. Při výpočtu vdovského důchodu se nezohledňuje počet dětí ani finanční situace vdovy. Rovněž měsíční částka vdovského důchodu nezávisí na věku dětí a typu školy, který navštěvují. Z důvodu nástupu Vaší dcery na střední školu ke zvýšení vdovského důchodu nedojde.

Kdy se zvyšuje vdovský důchod?

Měsíční částka vdovského důchodu se zvyšuje pouze z důvodu zákonné valorizace, stejně jako u ostatních státem vyplácených důchodů. Vaše aktuální finanční situace nebude mít tedy na měsíční částku Vašeho vdovského důchodu vliv.

Nezvyšuje se ani sirotčí důchod

Na doplnění uvádím, že se nezvýší ani sirotčí důchod, který pobírá Vaše dcera po zemřelém otci. Opět platí, že na měsíční částku sirotčího důchodu nemá vliv, zdali dítě chodí do základní školy nebo již na střední školu.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí