Poradna: Nemocenská a důchod

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Milena: Mám zažádáno o předčasný důchod bez výplaty do jara příštího roku, kdy mi vzniká nárok na starobní důchod. Nyní jsem na dlouhodobé nemocenské. Můžu být dále na nemocenské? Jaká pravidla platí pro nemocenskou v důchodu?

Vzhledem k tomu, že jste si požádala o předčasný důchod bez výplaty, tak můžete stále dostávat nemocenskou na účet.

Důchodový věk a nemocenská

V řádném důchodovém věku nejsou žádná příjmová omezení a řádní starobní důchodci mohou mít libovolné příjmy. I starobní důchodci tedy mohou pracovat na klasickou pracovní smlouvu na plný úvazek a z příjmu musí platit daně jako ostatní zaměstnanci. V případě pracovní neschopnosti a účasti na nemocenském pojištění mají nárok na nemocenskou i starobní důchodci. V takovém případě pobírají současně starobní důchod a nemocenskou. Dle § 28 zákona o nemocenském pojištění mají řádní starobní důchodci nárok na nemocenskou nejdéle 70 kalendářních dní a nejdéle do dne, kdy jim skončilo zaměstnání.

Výplata předčasného důchodu a nemocenská není možná

Předčasní důchodci, kteří dostávají předčasný důchod na účet, nemají na nemocenskou nárok, protože není možné současně pobírat předčasný důchod a mzdu ze zaměstnání zakládající účast na nemocenském pojištění (tj. na klasickou pracovní smlouvu).

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí