Probíhají na trzích opravdu výprodeje?

štítky Investice Měnová politika čtení na 2 minuty

foto: Pixabay, ilustrační fotografie

Při pohledu na burzovní performance od začátku roku si bedlivý pozorovatel položí otázku, zda už výprodeje nedosáhly svého dna. Technologický Nasdaq 100 ztratil přes 29 %, vídeňská burza odepsala přes 27 %, Evropa i USA jsou pod tlakem. Výjimku netvoří ani Asie, kde hongkongský index Hang Seng ztratil přes 23 %. Jsou současné ceny opravdu výhodné?

Index S&P 500

Tento slavný americký index sdružuje 500 největších amerických firem. Jedním z nejlepších a nejpohodlnějších způsobů investice je v současnosti koupit si jednoduché ETF, které tento index kopíruje. Investorovi se tak dobře vyřeší problém sektorové diverzifikace, protože v tomto indexu se nacházejí všíchni světoví lídři v každé lidské činnosti a podnikání. Pojďme se podívat, jak si tento index vedl.

Průvodce trhy

Známá investiční banka JP Morgan vydává každé čtvrtletí podrobného průvodce trhy, ze kterého budeme čerpat údaje. Za první tři čtvrtletí letošního roku index S&P 500 klesl o 20 %. Průměrná hodnota indikátoru P/E ratio, který vyjadřuje poměr mezi tržní cenou akcie a čistým ziskem na ní, je nyní 16,43. Tento indikátor ukazuje, jak moc jsou akcie drahé, nebo levné. 25letý průměr P/E ratio pro index S&P 500 je 16,85. Z porovnání těchto dvou hodnot vyplývá, že současná cena akcií je nižší než dlouholetý průměr.

Krize ještě nekončí

Trhy spadly z hodnot, kdy ukazatel P/E dosahoval 21 a víc. To bylo v letech 2020 až 2021. Rok 2022 z pohledu tohoto indikátorů ukazuje, že současné poklesy nejsou historicky nízké, ale jde pouze o návrat k normálním hodnotám. Během krize v roce 2008 ukazatel P/E klesl pod 10. Dokud se tedy nepřiblížíme k pásmu 10 až 12, nelze mluvit o výprodejních cenách na amerických akciích. Existují sice společnosti, které od začátku roku ztratily přes 58 %, jako jsou Netflix, Nvdia nebo Meta, ale globálně Index S&P 500 ukazuje, že ceny akcií jsou ještě poměrně vysoko.

Matěj Široký

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí