Dočkáme se konečně nižších cen nemovitostí?

štítky Investice Realitní trh čtení na 2 minuty

foto: Pixabay, ilustrační fotografie

O bublině na realitním trhu se mluví dlouhodobě, upozorňují na ni různé statistiky i experti. Realita je ovšem taková, že ceny nemovitostí pořád rostou a zastavit je nepomohlo jak zrušení daně z nabytí, tak ani období ekonomické nejistoty spjaté s covidem a válkou na Ukrajině. Nyní je však situace trochu jiná.

Utahování měnové politiky

Výjimečnost situace souvisí s utahováním měnové politiky. Dnes můžeme s jistotou prohlásit, že ceny nemovitostí byly vyšroubované nahoru hlavně kvůli levným penězům. Dostupnost hypoték s malými úroky lidi přiměla brát si je na 25 nebo 30 let. Centrální banky po celém světě nyní utahují měnovou politiku a stahují hotovost z finančních trhů. Důsledky lze již vidět na akciích nebo kryptoměnách. Hlavní světové akciové indexy ztratily od začátku roku mezi 20 až 28 %. U kryptoměn je pokles ještě razantnější a dosáhl v mnohých případech 40 %. Právě proto se musí v blízké době nutně projevit i na trhu s realitami.

Investice do realit jako ochrana před inflací

Mezi odborníky nicméně nepanuje obecná shoda, co se týče otázky, zda a kdy k tomu dojde. Ti, kteří nevěří, že cena realit klesne, upozorňují, že i přes vyšší úrokové sazby se do nemovitostí vyplatí investovat, protože inflace je pořád mnohem vyšší než hypoteční úvěr. Kdo si nyní vezme hypotéku, vyjde vzhledem k inflaci lépe.

Změna nastane až s recesí

Rozdíl mezi akciemi a nemovitostmi je hlavně v délce samotného nákupu. U nemovitostí se většinou připravuje mnohem déle než v případě nákupu akcií, který lze provést jedním klikem. Protože realitní trh je mnohem pomalejší, nedočkali jsme se okamžité korekce a reakce jako v případě akcií. Navíc jak velcí hráči, tak i lidé s hypotékami celou situaci očekávali. O tom svědčí i loňský rok, který byl co do objemu uzavřených hypoték rekordní. Realitní trh tak byl vykoupený na několik měsíců dopředu. Nyní nás čeká fáze pomalého splaskávání bubliny. Její rychlost bude záležet na délce trvání hospodářské recese, která je před námi. Pokud bude dlouhá, začnou ceny nemovitostí rychleji klesat. V opačném případě půjdou dolů velmi pomalu.

Matěj Široký

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí