Poradna: Nájem a důchod

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Unsplash, ilustrační fotografie

Roman: Většinu mých ročních příjmů tvoří nájemné, které uvádím do daňového přiznání a platím z něj daň z příjmu. Údajně mi tyto příjmy nemají zvýšit můj budoucí důchod, jak to prosím je?

Jedním ze dvou základních vstupních údajů pro výpočet starobního důchodu je osobní vyměřovací základ, který se počítá z rozhodných příjmů od roku 1986, přičemž dřívější příjmy se přepočítávají na současnou úroveň pomocí koeficientů.

Co jsou rozhodné příjmy?

Do výpočtu se však hodnotí pouze příjmy, ze kterých bylo zaplaceno sociální pojištění. Z příjmů z nájmů dle § 9 zákona o dani z příjmu se sociální pojištění neplatí, proto Vám obdržené příjmy z nájmu budoucí důchod nezvýší. Platba daně z příjmu fyzických osob není pro výpočet důchodu směrodatná, neboť odvody na dani z příjmu fyzických osob a sociálním pojištění podléhají jiným pravidlům.

Sociálnímu pojištění podléhají pouze aktivní příjmy

V praxi se sociální pojištění platí pouze z příjmů ze závislé činnosti a samostatné výdělečné činnosti, tedy z aktivních příjmů. Pasivní příjmy, ať už z nájmu nebo kapitálového majetku nemají vliv na budoucí výpočet starobního důchodu.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí