Rekordní počet nových milionářů v USA

štítky Investice Stalo se čtení na 2 minuty

foto: Pixabay, ilustrační fotografie

Navzdory tomu, že byl rok 2021 kvůli boji s koronavirem ekonomicky velmi náročný, objevil v USA více jak jeden milion nových dolarových milionářů. Podle dat zpracovaných společností Spectrem Group jich loni bylo 14,6 milionů oproti 13,3 milionům v roce 2020.

Důvody pohádkového zbohatnutí

Jak je možné, že se tak stalo? Odpověď je jednoduchá. Je za tím loňský nárůst cen všech aktiv. V roce 2021 rostly prakticky všechny finanční trhy s výjimkou Číny. Stoupaly taktéž ceny nemovitostí a kryptoměn. Nejenom noví milionáři bohatli, ale prakticky všichni majetní lidé si polepšili. Loňský rok byl výjimečný pro Elona Muska. Podle studie Spectrem Group vzrostl majetek nejbohatších lidí o 10 %. Jinak řečeno, nejmajetnější Američané s přehledem porazili inflaci, která byla loni v USA 4,7 %.

Odvaha riskovat

Jelikož tento nárůst táhla především burza, můžeme si vzít následující ponaučení. Bohatství v nás budí chuť riskovat. A rok 2021 přál těm, kteří se nebáli podstoupit riziko investicemi do akciových trhů. Zbohatnout není záležitostí inteligence ani studia či práce. Současní boháči se jimi stali především díky investování. To však není stoprocentně racionální záležitostí. Dobrá investice je pouze o načasování. Jinak řečeno, přijít k bohatství díky investování znamená být ve správný čas na správném místě. Investování je tak mnohem spíše věcí intuice než dobré přípravy, která se snaží všechno hrát na jistotu.

Reálné cíle

Stát se dolarovým milionářem je snem mnohých. Statisticky se to však týká jen těch nejlepších. Být dolarovým milionářem v USA znamená náležet k 4,3 % nejbohatší populace. Když se zaměříme na lidi, kteří začínali od nuly, dostaneme se pod úroveň 1 %. Je opravdu těžké být jedním člověkem ze sta, silně tak riskujeme zklamání. Právě proto je lepší dát si realistický cíl, jímž může být finanční nezávislost. Té je naopak možné dosáhnout prací, pílí, systematičností a zodpovědností. Finanční nezávislost není nutně dílem štěstěny.

Matěj Široký

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí