George Soros

čtení na 2 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

George Soros, vlastním jménem György Schwartz, se narodil 12.08.1930 ži­dovským rodičům v Budapešti v Maďarsku. Dnes je nejen světově známým americkým finančníkem, spekulantem, filosofem, ale hlavně spisovatelem a “nenapravitelným” filantropem

Soros odešel z Maďarska po 2.světové válce roku 1946. První zemí, kam se roku 1947 ve svých 17 letech odebral, byla Anglie, kde začíná studovat ekonomii na London School of Economics. Získává zkušenosti s investováním a vydělává si tak své první “opravdové” peníze. Zakládá pár fondů, sehrává roli prezidenta některých svých fondů a zajišťuje velmi slušné zhodnocení uložených peněz. Roku 1956 Soros odchází do Spojených států. Jeho snem je vydělat dost peněz na Wall Street, tak aby se mohl věnovat filozofii a hlavně touze předávat své myšlenky jako spisovatel dále.

Soros založil roku 1970 spolu s Jime Rogersem Quantum Fund, kde se podařilo během deseti let navrátit mnoho procent vkladů. To se stalo počátečním kamenem Sorosova bohatství. Založil i mnoho dalších fondů, do dějin se ale zapsal především jako měnový spekulant, kdy na počátku 90.let porazil v měnovém souboji jak italskou, tak i britskou centrální banku.

Je třeba podoknout, že ačkoliv Soros zbohatl především jako spekulant, sám systém finančních spekulací kritizuje, neboť znemožňují hospodářský rozvoj v mnoha nevyspělých zemích.

George Soros nepovažuje peníze za to nejdůležitější v životě, bere je jako prostředek k zajištění dobré životní úrovně. Je znám jako velice angažovaný a velkorysý filantrop. Založil Soros Fund Management, Open Society Institue (Open Society Fund Praha) a je ředitelem Council of Foreign Relations. Ve Spojených státech platí za jednoho z velkých liberálů. Na druhé straně, někteří jeho kritici poukazují na neslučitelnost filantropie a finančních spekulací a někteří nelibě nesli i Sorosovu tvrdou kritiku prezidenta Spojených států George Bushe.

Soros jako filantrop pomohl při rozmnělňování apartheidu v jižní africe, kde podporoval černošské studenty, aby mohli studovat na Kapské univerzitě. Také se zasazuje o vznik čisté demokracie ve státech bývalého sovětského bloku, jako Gruzie či Ukrajina, a svými financemi podporuje středoevropské univerzity.

George Soros, jakožto filosof, dále rozvádí učení Karla Poppera, které se zakládá na spolehlivosti lidské víry. Za své ekonomické i filozofické zásluhy je Soros náležitě oceňován (University of Oxford, Budapest University of Economics, Yale University, New School for Social research).

Dnes je George Soros již podruhé ženatý, má pět dětí, aktivně píše a dále se svým působením snaží zlepšit svět.

Martina Mikolášová

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí