Penzisté a příjem z nájmu

štítky Daně Penze přečtete do minuty

foto: Unsplash, ilustrační fotografie

Řada penzistů z příjmů z nájmu neplatí žádné daně. Jak je to možné? Proč mohou mít příjem z nájmu i předčasní důchodci?

V řádném důchodovém věku je možné mít libovolné příjmy, přičemž výše příjmu mimo důchod není limitována. Penzisté tedy mohou mít jakýkoliv vysoký pravidelný příjem z nájmu. Příjem z nájmu dle § 9 zákona o dani z příjmu nepodléhá platbě na sociálním pojištění a zdravotním pojištění, což v praxi znamená, že i předčasní důchodci mohou mít neomezeně vysoký příjem z nájmu a současně pobírat předčasný důchod. Příjmy ze zaměstnání a podnikání mají přitom předčasní důchodci omezené, neboť do dosažení řádného důchodového věku nemohou mít příjem zakládající účast na nemocenském pojištění.

Sleva na poplatníka náleží i penzistům

Nárok na základní daňovou slevu na poplatníka ve výši 27840 Kč za celý kalendářní rok 2021 mají všichni daňoví poplatníci, tedy i starobní důchodci s příjmy z nájmu. Uplatnění základní daňové slevy na poplatníka v daňovém přiznání znamená, že až do daňového základu ve výši 185600 Kč se neplatí za rok 2021 na dani z příjmu fyzických osob nic.

Praktický příklad

Penzista Zdeněk bude po celý rok 2021 pobírat starobní důchod, a ještě k tomu pravidelný příjem z nájmu v souhrnné roční výši 200000 Kč. Výdaje uplatní 30% výdajovým paušálem. Daňový základ z nájmu činí 140000 Kč (200000 Kč – (200000 Kč × 30 %). Vypočtená daň z příjmu je 21000 Kč (140000 Kč × 15 %). Roční daňová povinnost je tedy 0 Kč, neboť sleva na poplatníka je vyšší než vypočtená daň z příjmu. Sleva na poplatníka snižuje vypočtenou daň z příjmu maximálně do nuly. V případě, že je sleva na poplatníka vyšší než vypočtená daň z příjmu, tak nemůže vzniknout nárok na daňový přeplatek.

Petr Gola

Další články k tématu Příjem z nájmu

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí