Kolik mít akcií v portfoliu?

štítek Investice čtení na 2 minuty

foto: Pixabay, ilustrační fotografie

To je jedna ze základních otázek, kterou by si každý investor obchodující na burze měl položit. Když se podíváme na největší portfolia světových es, odpověď není jednoznačná. Kolik akcií mají ti největší investoři?

Buffett, Gates, Burry a Munger

Web Datorama nám umožní pravidelně nahlédnout do největších světových akciových portfolií. Nejsledovanější investor dneška Warren Buffett má ve svém portfoliu 46 akcií. Bill Gates vlastní 17 různých akcií, z toho však přes 45 % portfolia tvoří Buffettův fond Berkshire Hathaway, takže v konečném důsledku drží otevřených pozic více. Další legendární investor Michael Burry má 20 otevřených pozic. Avšak mezi největšími portfolii najdeme i Charlese Mungera, který věří pouze 5 akciím. Odpověď tedy není jednoduchá a bude záviset na povaze, nátuře a času toho kterého investora. Co však můžeme vždy pozorovat, je rozvaha pozic v portfoliu.

Konzervativní investor versus trader

Pro první typ investora jsou typická portfolia s mnoha hodnotami. Spíše se pravidelně dívá po nákupních příležitostech a prodává jen zřídka. Je tedy přirozené, že počty otevřených pozic přirozeně rostou. Nevýhodou tohoto portfolia je, že se mu jen velmi zřídka podaří překonat trhy, jelikož se vyhýbá volatilním akciím. Naopak k výhodám patří větší odolnost během turbulencí na trhu. Opačným přístupem k portfoliu je potom aktivní každodenní trading. Zde platí přesný opak: Ten, kdo se aktivně věnuje obchodování, může sledovat jen několik akcií zároveň, proto portfolio s mnoha hodnotami není praktické. Trader by měl spíše sledovat poměr investovaných peněz ke své celkové hotovosti.

Správná odpověď: zabránit emocím

Klíčem k úspěchu je mít otevřeno tolik pozic, kolik člověku umožní obchodovat bez emocí. Jakmile se začne strachovat, že je ztrátová pozice velká a namísto dodržení plánu ji chce prodat, je na čase velikost portfolia zredukovat. To platí i v opačném případě: pokud se mi na burze daří, není to znamení, abych zbytečně otevíral pozice, o kterých nejsem stoprocentně přesvědčen.

Matěj Široký

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí