Jednání o spolupráci České republiky a Světové banky

čtení na 2 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

V těchto dnech hostí Česká republika čelní představitelku Světové banky pro region jihovýchodní Evropa paní Orsaliu Kalantzopoulos. Důvod návštěvy se nese v oficiálním duchu a za cíl si dává monitorovat možnosti vzájemné spolupráce pro horizont nejbližšího období. Diskuse bude probíhat se zástupci České republiky, která je v současné době podle kritérií Světové banky akcionářem nikoli klientem jako v 90. letech. Paní Kalantzopoulos v rámci svého poslání navštěvuje všechny země spadající do její kompetence, kde reprezentuje názory a postoje Světové banky.

Jednání se uskutečnilo v Praze mezi ministrem financí České republiky Miroslavem Kalouskem a ředitelkou Světové banky pro region jihovýchodní Evropy již zmíněnou Orsaliou Kalantzopoulos, na němž byl vyjádřen zájem ze strany Světové banky o spolupráci především v oblasti reformy veřejných financí – daňové správy. Česká republika byla velmi kladně ohodnocena za kroky, které byly do této doby podniknuty ve sféře veřejných financí a zároveň byla vyzvána k nepolevování v dalším reformním úsilí, které je ochotna podpořit technickou asistencí.

Další oblasti, ve kterých je žádaná intenzivní spolupráce Světové banky a České republiky, je především romská integrace. Tento dlouhodobý problém není zdaleka podchycen a domnívám se, že drahocené zkušenosti a pomoc Světové banky nebudou na škodu, ba naopak, by mohly sloužit alespoň k malému posunu vpřed.

Diskutované téma číslo jedna společné pro všechny regiony patřící do jihovýchodní Evropy je otázka klimatických změn. Snad nebude celá debata ovlivněna novými informacemi týkajícími se Saturnu, kde vědci objevili atmosféru a patrná koryta po velkých říčních tocích. Že bychom se měli kam přestěhovat, když se zástupci našich zemí nedohodnou na společném řešení?

Světová banka je hlavní světový zdroj pomoci pro rozvoj nejchudších zemí světa. Zaměřuje se na následující činnosti:

  • investovat do lidského rozvoje, zejména do zdraví a vzdělání,
  • chránit životní prostředí,
  • podporovat a podněcovat rozvoj soukromého podnikání,
  • posilovat schopnost vlády poskytovat kvalitní služby, a to účelně a transparentně,
  • podporovat reformy, jež povedou k vytvoření stabilního makroekonomického prostředí, které bude příznivé pro investice a dlouhodobé plánování,
  • zaměřit se na sociální rozvoj, plnohodnotnou integraci, způsob vlády a vytváření institucí, jako hlavních nástrojů vedoucích ke snížení chudoby

Česká republika ve vztahu ke Světové bance vystupuje jako akcionář a to od roku 2005, kdy se ze skupiny klientských zemí dostala do skupiny vyspělých. Světová banka poskytuje České republice pouze podporu ve formě technické asistence (v minulých letech byla poskytnuta například analýza nebankovních finančních trhů a správy podniků, zpracování národního ekonomického memoranda, technická asistence v oblasti institucionálního rámce pro restrukturalizaci, analýza výdajové stránky veřejných financí) a sdílení know-how.

Spolupráce České republiky a Světové banky trvá již od roku 1944, byla sice přerušena, avšak po delší odmlce se opět v roce 1990 účastnily obě strany vzájemné spolupráce. Mezi nejvýznamnější a největší granty poskytnuté Světovou bankou na rozvoj České republiky byly úvěry na ekonomickou transformaci, pro energetiku a životní prostředí a telekomunikace.

Kateřina Jelínková

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí