Nejlevnější hypotéka

štítek Realitní trh čtení na 3 minuty

foto: Dům financí

V dnešní době závratných cen nájmů a podnájmů již není výhodné si tyto služby platit. Pronajímáním si bytu totiž nikdy nedocílíte toho, že ho někdy budete vlastnit. Mnohem výhodnější a z rozumového hlediska lepší je si své bydlení koupit. V nastoleném trendu totiž bude jistě cena nemovitostí stále stoupat. Nelze s určitostí říci jak dlouho toto ještě potrvá, ale buďme si jistí, že alespoň dva tři roky.

Pokud není možné si bydlení koupit z vlastních prostředků, je stále lepší si na něj půjčit, než žít v nájmu. Dnešní úrok hypoték je natolik příznivý, že ve stejné cenové relaci jako je výše nájmu jste schopni platit takřka bez problémů splátku půjčky na celou hodnotu Vámi vybraného bytu.

V dnešní době jsou půjčky na bydlení formou hypoték nejvýhodnější. Hypotéky na koupi nemovitosti mají dnes úročení kolem čtyř a půl procent ročně. Při stálé inflaci kolem tří procent si de facto lidé půjčují za úrok kolem jednoho a půl procenta. Přesto když si ale ukážeme na modelu průběhu hypotéky kolik člověk zaplatí v souhrnu za celé období, nepřipadá nám to jako nejlevnější řešení.

Př. Pokud si kupujeme byt, který má hodnotu 2 000 000 a bereme si na něj hypotéku, musíme při nastavení splácení na dvacet let splácet asi 12 500 Kč měsíčně. Pokud si spočítáme jednoduše kolik za dvacet let bance zaplatíme, zrovna radost to v nás nevyvolá. Z jednoduchého výpočtu (12×20×12 500) nám vyjde, že na úvěru přeplatíme rovný jeden milion.

Jenže jak tedy najít tu nejlevnější hypotéku? Pokud vycházíme z předpokladu, že si můžeme nastavit délku splácení na více než 20 let (za předpokladu, že nám je méně než padesát let), sníží se nám měsíční splátka.

Při hypotéce na 2 000 000 Kč a při nastavení splácení na 30 let, nám spadne měsíční splátka na 10 000 Kč. Vycházíme-li z myšlenky, že nám teď právě 2 500 Kč přebývají, můžeme s nimi jakkoliv nakládat. Máme několik možností – spotřebovat je, vložit je na běžný účet, nebo je výhodně uložit na stejnou dobu jako je délka splácení hypotéky.

Počítáme-li, že 2 500 Kč uložených měsíčně ve státem pojištěné investiční společnosti, která bude zhodnocovat uložené peněžní prostředky průměrně deseti procenty (akciové portfolio), budeme se moci po třiceti letech (v době, kdy splatíme hypotéku) těšit z naspořené částky rovných pět milionů Kč.

Samozřejmě, že pokud bychom nechtěli splácet již rozběhlou hypotéku celých třicet let, můžeme kdykoliv ve výročí fixace hypotéky zbylou půjčku splatit právě ze souběžného investičního konta. Takto jednoduše můžeme hypotéku zaplatit třeba již po 17 letech.

Pojďme si teď shrnout již zmíněné věci. Použili jsme rozdíl splátek na dvacetiletou (12 500) a třicetiletou (10 000) hypotéku a tento rozdíl (2500) jsme chytře uložili do podílových listů. V třicetiletém horizontu nám tento rozdíl vydělal 5 000 000 Kč, takže jsme na hypotéce vydělali 3 000 000 Kč. Pokud bychom nechtěli čekat třicet let, tak nám tento rozdíl pomohl dvacetiletou hypotéku splatit o tři roky dříve.

Nejdříve byly hypotéky jednotlivé, poté se velice rozšířil trend kombinace hypotéky s investičním životním pojištěním a dnes Vám Dům financí může nabídnout všechny možné informace o kombinacích hypoték a jako bonus již zmíněný systém kombinace hypotéky s podílovými fondy. **Můžeme tedy s klidným srdcem říci, že umíme vytvořit nejlevnější hypotéku. **

Dům financí Vám pomůže využít léty prověřeného know – how největších světových bank (na jedné straně půjčovat a na druhé ukládat) ve Váš prospěch.

Martin Málek

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí